Нова радна места за тешко запошљиве и боља социјална заштита на југу

0

Европска унија и Влада Швајцарске су обезбедили бесповратна средства за самозапошљавање 28 људи чије су идеје препознате као најбоље у оквиру пројекта вредног 170.000 евра који је за циљ имао оснаживање рањивих и маргинализованих група у 34 локалне самоуправе на југоистоку и југозападу Србије.

Поред овог кључног резултата, пројекат који је спроведен у партнерству са Центром за социјалну политику, Центром за истраживање јавних политика и Едукационим центром Лесковац обуватио је и анализу институционалних капацитета локалних самоуправа, анализу запошљивости угрожених група и услуга социјалне заштите у 34 града и општине на југу земље

„Без доброг образовања и запошљавања нема потпуног укључивања у друштво, а пројекти које су ЕУ и швајцарска влада подржали у општинама програма Европски ПРОГРЕС су инклузивни у правом смислу јер обухватају ширу популацију и широк обухват подршке“, рекао је Ненад Иванишевић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања приликом представљања ових резултата на скупу „Унапређење социјалне укључености на локалном нивоу“ који је данас одржан у Нишу.

Како је Иван Секуловић, менаџер Тима Владе Србије за социјално укључивање и смањење сиромаштва рекао макороекономски контекст је охрабрујући јер више средстава у државној каси значи више за све вас, а то више значи и ефикасније и правичније јер су то принципи на којима почива инклузивни развој и како га Европска унија види.

„Уз подршку ЕУ и Владе Швајцарске остварио сам свој сан и опремио и отворио своју адвокатску канцеларију“, рекао је Алит Амзић, адвокат из Алексинца и један од 28 корисника који су у оквиру јавног позива добили опрему за покретање посла у вредности од по 3.000 евра, а затим омогућили запошљавање укупно 84 људи.

Честитајући новим предузетницима и предузетницама, Марко Вујачић, национални менаџер Европског ПРОГРЕСа је истакао посвећеност ЕУ и Владе Швајцарске унапређењу квалитета живота становништва на југу земље са посебним акцентом на унапређење локалне управе, како у институционалном смислу, тако и у развијању и спровођењу политика у области социјалне инклузије рањивих група, укључујући и њихово запошљавање.

„Резултати овог пројекта су показатељи, не само у ком правцу локалне самоуправе треба да се даље развијају, него и да постоје добре основе за унапређење њихових капацитета. Надамо се да ће све израђене анализе, методологије и стечена искуства управо послужити  за боље сагледавања потреба рањивих група на локалу, те развијању релевантних политика и иновативних модела услуга социјалне заштите и запошљавања, јер је друштвена подршка неопходна за њихово социјално укључивање“, рекао је Марко Вујачић.

У три општине, Босилеграду, Бујановцу и Мерошини,  пружена је подршка за успостављање одрживе социјалне услуге у складу са законом која треба да одговори на потребе становништва. „Заједно смо успоставили нову услугу, помоћ у кући за стара лица којом не само да се помаже овој најбројнијој рањивој категорији у три општине већ подразумева радно ангажовање незапослених жена“, рекла је Данијела Николић, из општине Мерошина.

Представљајући анализу стања институционалних капацитета и социјалне заштите у 34 града и општина у Србији, Жарко Шундерић из Центра за социјалну политику је рекао да већина самоуправа издваја мала средства за социјалну заштиту, те да постоји потреба да се понуда услуга у већини локалних заједница унапреди и постане одржива. „На овај ће начин локалне самоуправе пружати бољи одговор на потребе рањивих и маргинализованих група”, закључио је Шундерић.

На скупу је истакнуто да је сарадња локалних власти са институцијама на централном нивоу неопходна за ефективно спровођења сваке регулаторне и реформске измене, док локалне самоуправе треба више да се усмере на међусобну сарадњу и размену искуства у области социјалне заштите и запошљавања рањивих група, где удруживање ресурса и знања може да води ка бржим реформама.

Активности Европског ПРОГРЕСа, програма који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије, Европска унија и Влада Швајцарске подржава са укупно 24,46 милиона евра. Програм има за циљ да ојача локалну администрацију, створи повољније окружење за развој инфраструктуре и привреде као и побољшање спровођења политика у области социјалне инклузије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Општине обухваћене програмом – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

Подели

Comments are closed.