Нова решења за ефикасност правосуђа уз подршку ЕУ

0

На конференцији „Ефикасност правосуђа – стари изазови, нова решења“ – завршном догађају пројекта „Унапређење ефикасности правосуђа“ за који је ЕУ издвојила четири милиона евра, представљене су активности и резултати по којима је од фебруара прошле године број старих предмета у 30 основних судова у Србији смањен за више од 765.000.

Учесницима су се обратили председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић, министарка правде Нела Кубуровић, шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Сем Фабрици, и Брајан ЛеДук, вођа пројекта “Унапређење ефикасности правосуђа”.

Шеф Делегације ЕУ у Београду Сем Фабрици је изјавио да је пројекат остварио невероватне резултате и да се разговара о новом, који ће вредети 3,5 милиона евра.

Амбасадор Фабрици је изнео податак да је ЕУ од 2006. године издвојила 93 милиона евра за унапређење области владавине права у Србији.

Министарка правде Србије Нела Кубуровић је изјавила да ће електронска размена података елиминисати потребу да се информације размењују на папиру.

FoNet

“Тиме ће се не само скратити трајање судских поступака, већ и уштедети значајна средства која су одлазила на поштанске такес”, рекла је Нела Кубуровиæ.

Она је навела да је током двогодишњег пројекта у 20 судова исправљено више од 130.000 нетачних и непотпуних података.

На конференцији је истакнуто да су унапређена база судске праксе, израда и примена прве успешне формуле за вредновање предмета по тежини, и смањење броја старих предмета за 765.239 у 30 основних судова, само неки од резултата које је двогодишњи пројекат остварио и допринео ефикаснијем правосудном систему у Републици Србији, чинећи  тиме, њеним грађанима, приступ правди бржим и лакшим.

Пројекат „Унапређење ефикасности правосуђа“је почео у фебруару 2016. године и његове активности биле су усклађене са приоритетима дефинисаним у кључним стратешким документима – Националној стратегији реформе правосуђа и Акционим планом за Поглавље 23.

Пројекат је блиско сарађивао са шест институција Републике Србије: Високим саветом судства, Министарством правде, Врховним касационим судом, Државним већем тужилаца, Републичким јавним тужилаштвом и Правосудном академијом, пружајући подршку у бројним кључним областима, као што су смањење броја старих предмета, уједначавање судске праксе, поједностављивање административних процедура у судовима и тужилаштвима, интероперабилност у правосуђу, управљање људским ресурсима, равномерна расподела предмета међусудијама, информатизација правосудног система и алтернативно решавање спорова.

Подели

Comments are closed.