Нове мере за подстицај кључних и дигиталних вештона и европске димензије образовања

0

Данас, само два месеца након гетебуршког самита одржаног 17. новембра 2017, Европска комисија је усвојила нове иницијативе за унапређење кључних и дигиталних вештина европских грађана, промоцију заједничких вредности те информисање ученика о функционисању Европске уније.

Циљ иницијативâ је смањење социо-економских неједнакости, уз истовремено очување конкурентности у циљу изградње уједињеније, снажније и демократскије Европе.

Јирки Катаинен, потпредседник Комисије за радна места, раст, улагања и конкурентност, изјавио је: „Циљ иницијативâ које смо данас усвојили је да оснаже појединце како би максимално искористили своје потенцијале те како бисмо изградили фер и отпорне привреде и друштва.

Тибор Наврачич, комесар за образовање, културу, омладину и спорт, каже: „Образовни и системи обуке у Европи морају да свим људима, независно од порекла, омогуће право не само на стицање одговарајућих способности за лични и професионални напредак, већ и услове за њихово учешће у друштву. Морамо да искористимо потенцијале образовања како бисмо промовисали друштвену кохезију и осећај припадности.”

Марија Габријел, комесарка за дигиталну економију и друштво, додаје: „Јаз у дигиталним вештинама је реалан. Упркос томе што ће 90 одсто радних места у будућности захтевати извесни ниво дигиталне писмености, 44 одсто Европљана нема ни основне дигиталне вештине. Акциони план за дигитално образовање који предлажемо данас ће Европљанима, образовним институцијама и системима помоћи да се боље прилагоде животу и раду у друштвима која дигитализација одликује у све већој мери.“

Ови нови предлози ће бити инкорпорирани у први Европски самит о образовању коме ће комесар Наврачич бити домаћин у Бриселу 25. јануара.

Подели

Comments are closed.