Нови домови за девет ромских породица у Владичином Хану

0

У оквиру програма помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у Владичином Хану, у МЗ Прекодолце, званично су уручени кључеви новим станарима у новоизграђеном стамбеном блоку. Девет ромских породица, корисника социјалне помоћи, чији су домови уништени у поплавама и због клизишта, преселиће се из контејнера у нове домове опремљене основним намештајем и белом техником.

Програмски менаџер Делегације Европске уније Маја Вучковић-Крчмар, подсетила је том приликом да је Европска унија реаговала најбрже у случају мајских поплава 2014. Новац који је уложен у пројекте обнове од последица поплава омогућили су директно порески обвезници Европске уније, и та помоћ у Србију је стигла кроз претприступне фондове ИПА (Инструмент фор Пре-Аццессион). Европска унија, као највећи донатор, пружила је помоћ Србији у износу од 172 милиона евра у обнови и реконструкцији. Први корисници су ту помоћ добили већ у августу исте године.

“Можемо да кажемо,” рекла је Вучковић-Крчмар, “да смо урадили огроман посао и да смо сви презадовољни резултатима. Ово конкретно решење у Владичином Хану је било изузетак јер су се поплаве овде догодиле у јануару 2015. Иако имамо веома оштре бирократске процедуре, заједно са организацијом Хелп, која је нарочито активна на југу Србије, и изузетно добро ради, нашли смо начина да и ове људе интегришемо у тај програм.

Општина Владичин Хан може да се назове примером како уз активну помоћ и подршку локалне самоуправе, може да се изнесе један хумани и изузетно важан пројекат који представља управо оно што Европска унија и Делегација ЕУ раде широм Србије. Још један пример оваквог социјалног становања имамо само у Обреновцу где смо изградили зграду за 32 породице, у којој су корисници такође припадници ромске националне мањине, које су јако добро интегрисане и имамо јако добра искуства. Надам се да ћете и ви овде бити задовољни и да ћете уживати у својим новим домовима. ” поручила је Вучковић-Крчмар.

Обезбеђивањем основих предуслова за пристојан живот уз помоћ Делегације ЕУ и Хелпа, и уз фокусиране напоре локалне самоуправе, која је са своје стране обезбедила локацију, прикључке и повезивање на локалну инфраструктуру, потом ангажовање Центра за социјални рад и подршку здравственог медијатора, овим угроженим породицама омогућен је нови почетак.

Државни секретар, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Владимир Илић истакао је захвалност Европској унији и Хелпу на удруженим напорима и додао да је овај пројекат нарочито значајан јер су у питању носиоци социјалне помоћи.  Илић је истакао да су Влада Републике Србије, социјалне установе и цивилно друштво на заједничком задатку и да је потребно ићи корак даље да социјално угрожени превазиђу ситуацију у којој се налазе и буду равноправни чланови друштва.

Уручујући захвалнице Делегацији Европске уније и Хелпу за помоћ у обнови председник општине Владичин Хан, Горан Младеновић, изразио је задовољство постигнутим резултатима. “Европској унији, Хелпу и Министарству рада хвала што су имали слуха за породице погођене поплавама. Сваки уложени динар је видљив у новим домовима за девет ромских породица ” рекао је Младеновић.

Регионални координатор Хелпа, Клаус Мок, је напоменуо да је изградња стамбених јединица за социјално становање, уз помоћ ЕУ, само још један вид добре сарадње и циљане помоћи онима којима је таква помоћ неопходна у складу са заједничком мисијом свих партнера. “Од празног простора, направљен је један функционалан стамбени блок, са домовима опремљеним намештајем и уређајима, уређеним прилазима и мобилијаром за децу. Укупна вредност инвестиције у ову локалну заједницу, изградња монтажних кућа, основни намештај и уређаји за домаћинства, спољно уређење – колске, пешачке и приступне стазе, ограда, зелене површине и мобилијар за децу,  износи 208.088,00 евра.” истакао је Мок.

Део програма помоћи  Европске уније поплављеним подручјима у Србији, који спроводе организације АСБ, ДРЦ и Хелп, усмерен је на изградњу и обнову приватних кућа и помоћ микро и малим предузећима и пољопривредницима оштећеним у поплавама.

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 78 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 43 општине које су највише погођене поплавама: Алексинац, Аранђеловац, Бајина Башта, Бољевац, Горњи Милановац, Ивањица, Јагодина, Кладово, Кнић, Књажевац, Коцељева, Косјерић, Ковачица, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Мајданпек, Мали Зворник, Медвеђа, Неготин, Нови Београд, Обреновац, Осечина, Параћин, Пожега, Сјеница, Смедеревска Паланка, Сурдулица, Свилајнац, Сврљиг, Шабац, Шид, Уб, Ужице, Ваљево, Владичин Хан и Зајечар.

Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације ХЕЛП, АСБ, ДРЦ, Аустријска развојна агенција (АДА) и Светска Банка  – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.

Подели

Comments are closed.