Нови дом – 276 станова за избегличке породице у близини Новог Сада

0

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар положила је данас камен темељац за изградњу 276 станова за избегличке породице.

Након завршетка изградње стамбених зграда, породице које су током ратова 1990-их избегле из Босне и Хрватске, добиће нове домове у Ветернику недалеко од Новог Сада. Пројекат вредан 6,4 милиона евра се спроводи у оквиру Регионалног стамбеног програма који највећим делом финансира Европска унија у сарадњи са Сједињеним Државама, ОЕБС-ом и другим земљама. Норчич Штамцар се овом приликом захвалила Новом Саду на подршци за проналажење трајних стамбених решења. „Желим да се захвалим и породицама које ће се уселити у ове станове. Дуго сте чекали овај дан и вашим изазовима овде није крај, али Европска унија је спремна да вас подржи у стварању бољег живота за вас, ваше породице и вашу заједницу.“

Путем овог програма је широм Западног Балкана од априла 2013. обезбеђен трајни смештај за око 11.300 домаћинстава односно приближно 34.000 људи. Србији су додељена највећа бесповратна средства у оквиру програма: 105 милиона евра односно 57 одсто укупних средстава. Европска комисија намерава да за реализацију овог програма у Србији обезбеди додатних 25 милиона евра из фондова ИПА 2018. Свечаности полагања камена темељца су присуствовали и заменик премијера Ивица Дачић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, као и комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић те представници донатора.

Подели

Comments are closed.