Нови објекат за смештај миграната у Центру за азил у Тутину

0

Представник Делегације Европске уније у Србији, шеф Првог сектора операција господин Николас Бизел, 3. августа званично је отворио изградњу додатног објекта за смештај миграната и тражилаца азила у оквиру Центра за азил у Тутину.

Нови објекат, намењен за смештај миграната, избеглица и тражилаца азила, укључиваће 60 смештајних јединица у стандардним собама, амбуланту, дечије игралиште, као и 12 смештајних јединица са тоалетима за особе са инвалидитетом. У нову зграду, која броји нешто више од 640 квадратних метара, моћи ће да се смести 250 особа, а рок за завршетак радова је 120 дана.

Господин Бизел истакао је да је избегличка криза створила велики притисак на Србију, која је успела да урпавља токовима миграната и понаша се према њима одговорно и хумано.

„Све ово је резултат заједничке координације свих партнера. Желео бих да се захвалим Комесаријату за избеглице и миграције, Међународној организацији за миграције, Министарству рада и локалним властима и заједници овде у Тутину, који су показали своју солидарност са мигрантима када је то било најпотребније“, рекао је Бизел.

Догађају су присуствовали и комесар за избеглице и миграције Републике Србије, господин Владимир Цуцић, шефица канеларије Међународне организације за миграције (ИОМ), госпођа Лидија Марковић и председник општине Тутин, господин Шемсудин Кучевић.

Изградњу новог објекта, чија је вредност 273.000 евра, финансира Европска унија, а пројекат спроводи Међународна организација за миграције у партнерству са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије. Ова иницијатива има за циљ да унапреди услове живота у прихватним и азилним центрима  за мигранте и тражиоце азила који већ месецима бораве на територији Републике Србије.

Поред изградње новог објекта у Тутину, кроз овај пројекат, чија укупна вредност износи 5.5 милиона евра за Србију, унапредиће се смештајни капацитети и у другим прихватним центрима, а у складу са планом Републике Србије.

Европска унија је најзначајнији партнер Републике Србије у пружању одговора на изазове узроковане мигрантском кризом.

Подели

Comments are closed.