Нови приноси „Црвеног злата“ уз помоћ ЕУ

0

Пољопривредници оштећени након поплава 2014.године обновили производњу малина уз помоћ донације Европске уније

Четворочлана породица Петровић из Прњавора код Шапца већ годинама гаји малине и живи искључиво од пољопривреде. Отац Јован и мајка Гордана , са своја два сина студента, Миланом и Иваном, обрађују 3,3 хектара своје и 10 хектара закупљене земље и гаје кукуруз, соју, пшеницу и детелину и имају јунад у тову и свиње, а на имању имају и око 50 ари малине која је веома значајан извор прихода за Петровиће.

Када су се 2014. године олуја и кише сручиле на ову плодну мачванску област, на имању Петровића се 11 хектара усева нашло под водом,значајан део малине коју је породица брижљиво гајила и обрађивала је био уништен, а касније након поплава преостале малине су почеле да се суше, тако да је домаћин Јован већ „отписао“ приход од малине за ту и наредну сезону. Ипак, пријавио се за програм ЕУ за помоћ поплављеним подручјима у Србији, и у јесен 2014.године добио 1.800 сертификованих, високо квалитетних садница малине сорте Тјуламин- крупне, чврсте и укусне малине намењене за конзумирање у свежем стању.

Крајем јула, Петровићи су завршили са првом бербом малина, са 50 ари су набрали око 6 тона малине и продали је хладњачи. Јован каже да је задовољан приносом и родом.

„Квалитет садница малине које смо добили је био заиста добар, као и принос који смо постигли. С обзиром да је ове године била прва берба, у наредним сезонама очекујем још веће приносе и боље резултате. Захвалан сам свима који су помогли да након поплава опоравимо део пољопривредне производње, од које и живимо. Верујем да су донације ЕУ значиле свим пољопривредницима у мом крају, без обзира коју су врсту помоћи добили.“

У децембру 2014.године, воћари града Шапца су укупно добили 457.200 садница малина сорти Тјуламин, Микер и Полка. Саднице су увежене из Енглеске, сертификоване су и изузетног квалитета а домаћинство Петровића је међу 254 шабачка домаћинства која су добила саднице малине као донацију ЕУ и помоћ пољопривредницима из поплављених подручја.

Током јесени и зиме 2014. и 2015. године саднице воћа су добила 2.002 домаћинства у 30 општина у Србији. Укупно 2.219.100 садница шљива, трешње, вишње, малина и купина је засађено у воћњацима вредних домаћина, а укупна вредност садница које су набављене из донације ЕУ износи 1.259.610 евра. Осим садница, које чине део од 23 пакета помоћи које је ЕУ преко Организације за храну и пољопривреду УН (ФАО) донирала пољопривредницима погођеним поплавама, пољопривредници из поплављених подручја су у периоду од августа 2014. до маја 2016.године добили и семена за пролећну и јесењу сетву, ђубриво, сточну храну, пластенике, пољопривредну механизацију и стоку. Помоћ је до сада стигла у 29.448 домаћинства.

Програм „Помоћ Европске уније поплављеним подручјима у Србији“, финансира ЕУ из претприступних фондова ИПА 2012 и ИПА 2014, за програм је укупно издвојено 92 милиона евра, од чега 9,5 милиона за помоћ малим пољопривредним домаћинствима која су претрпела штету од поплава.

Тако да је помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 92 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА 2012 и ИПА 2014. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа и инфраструктуре, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у општинамка које су највише погођене поплавама. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације ХЕЛП, АСБ и Дански савет за избеглице (ДРЦ), Аустријска агенција за развој (АДА) и Светска банка – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за управљање јавним улагањима.

Организација за пољопривреду и храну је искључиво одговорна за садржај овог саопштења и он не представља неопходно ставове Европске уније.

Подели

Comments are closed.