Нови Сад – Европска престоница младих 2019.

0

Нови Сад је проглашен Европском престоницом младих за 2019. у конкуренцији градова попут Амјена, Манчестера и Перуђе. Град је представио пројекат “Нови Сад отвара врата”, који представља позивницу младима да се активно укључе у сопствени развој и постану самостални.

Након што је био номинован, Нови Сад је био домаћин генералне скупштине Европског омладинског форума од 22. до 24. новембра 2018. Догађај је окупио преко 250 представника из целе Европе који су разменили најбоље праксе и искуство те разговарали о политикама које се тичу младих и омладинских организација.

“Честитам Новом Саду на титули јер она потврђује важну улогу града који је отворен ка свету и Европи. Овај град ће бити и престоница културе 2021. То потврђује да ће млади у Србији обликовати европску будућност ове земље. (…) Бити проглашен за омладински центар Европе је част, изазов и изванредна прилика”, изјавио је Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији.

Иницијатива Европска престоница младих 2019. је проглашена иницијативом од националног интереса којом се допуњује процес приступања Републике Србије ЕУ.

Титулу додељује Европски форум младих (организација цивилног друштва ЕУ), градовима који покажу највећу посвећеност активном учешћу младих, развоју локалних омладинских политика, чиме се они повезују са процесима на европском нивоу кроз које се ради на очувању европских вредности. Одабраним градовима се на годину дана пружа прилика да кроз различите програме представе културни, друштвени, политички и економски живот града те развојне програме усмерене ка младима.

Подели

Comments are closed.