Обновљена је и отворена Гимназија у Обреновцу

0

Гимназија у Обреновцу, која је највише од свих школских установа страдала током катастрофалних поплава у мају 2014. обновљена је и данас свечано отворена. Обнову и опрему финансирале су Европска унија и Краљевина Норвешка са 625.000 евра. Уз бројне званице, наставници и ђаци заједно су прославили школску славу Светог Саву.

Краљевина Норвешка издвојила је 462.000 евра за унутрашњу реконструкцију, куповину намештаја и учила. Грађевински радови обухватали су малтерисање и кречење зидова, постављање подова и керамичких плочица, замену столарије и набавку намештаја. Замењене су електричне инсталације и подстаница за грејање, а радијатори су поправљени.

ЕУ је са 163.000 евра финансирала израду неопходних студија и главног пројекта за обнову овог објекта, а потом и обнову фасаде, крова и набавку намештаја и опреме.

Директор Гимназије Протић: Неупоредиво је боље него пре поплава

Photo: UNOPS

Наставници и ђаци добро се сећају поплава у којима је њихова Гимназија, саграђена давне 1928. године, била потпуно девастирана. „Цело приземље је било потопљено, вода је била на висини од метар шездесет, а у дворишту до кошева – до два метра и осамдесет сантиметара“ сећа се дирекотр Гимназије Ивица Протић. „Сва опрема нам је страдала, уништено је било око 7000 књига. Попуцали су подови, комплетан намештај је уништен у приземљу и штета је била вишемилионска“.

Наставник социологије Иван Јовановић памти како је у данима након поплаве домар у фискултурној сали уловио рибу. Прича како је пре поплава школа била скромно опремљена али су ученици постизали добре резултате на државним такмичењима. Не крије срећу и оптимизам: „сада смо добили неколико кабинета за секцију информатичара, за секцију друштвених наука, језика, можете да приметите да имамо и белу и црну таблу, да готово свака учионица има пројектор, имамо и видео надзор“.

Photo: FoNet – director Ivica Protic

Photo: FoNet – director Ivica Protic

Непосредно након поплава ђаци су завршили школску годину у Бродарској школи у Београду а затим, до данас, настава је могла да се одржава само на првом спрату. Припремајући се за школско славље и дочек гостију из Београда, показују нове учионице и кабинете. Бранислав Мушкатировић, ученик четвртог разреда каже како се „Гимназија се дигла из пепела. Добили смо нове клупе, подове, зидове, учионице, ова школа је сада на европском нивоу“. Његов вршњак Ђорђе Пауновић да „школу нисмо могли да препознамо. Мени се фискултурна сала највише свиђа. Кошеви су много бољи, паркет је одличан.“

Директор Ивица Протић истиче, међутим, опрему за коју каже да је неупоредиво боља у односу на оно што је Гимназија имала пре поплава. Сада 420 ђака и 48 запослених има најсавременије услове за рад и учење. „ЕУ је донирала рачунаре за кабинете а Норвешка опрему за кабинете физике и хемије, биологије, географије и историје. Многе установе, удружења грађана и појединци када су чули да је наша библиотека страдала донирали су нам књиге тако да нам је фонд књига сада већи и квалитетнији него што је био пре поплаве. Тако да смо срећни и само можемо да кажемо – хвала“.

Свештеник Вучај: норвешки народ и ЕУ су препознали нашу муку

Срећу нису крили током прославе, рецитала и химне светом Сави које су певали званичницима из Београда. Осим шефа делегације ЕУ у Србији Мајкла Давенпорта угостили су и уручили захвалнице амбасадору Краљевине Норвешке Арне Санес Бјорнстаду, министру просвете, науке и технолошког развоја Срђану Вербић, градоначелнику Београда Синиши Малом, директору Канцеларије Владе Србије за обнову од поплава Марку Благојевићу, председнику општине Обреновац Мирославу Чучковићу и бројним пријатељима који су им помагали.

Међу њима је био и свештеник Александар Вучај, бивши ђак обреновачке Гимназије. Честитао је славу школи а затим захвалио како је рекао „норвешком народу и нашим пријатељима из Европске уније који су препознали нашу муку и без чије помоћи ништа у Обреновцу не би могло да буде обновљено“

Амбасадор Давепорт: помоћ ЕУ Обреновцу се наставља

Европска унија је највећи донатор Србији у санацији последица поплава и то се посебно види у Обреновцу. „Европска унија обновила је шест школа у Обреновцу, изградња нове школе у насељу Пољане приводи се крају, а настављамо са пружањем помоћи за обнову оштећених домаћинстава, малим предузећима и пољопривредницима. Што је најважније, ЕУ ће финансирати и пројекте превенције поплава у Обреновцу, да би општина била заштићена од сличних катастрофа у будућности“, изјавио је амбасадор ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

Након отварања обновљене зграде Гимназије, он је заједно са председником општине Мирославом Чучковићем, обишао радове на изградњи 32 стана за породице које су због поплава остале без кућа.

Photo: FoNet – djaci Djordje Paunovic i Branislav Muskatirovic

Photo: FoNet – djaci Djordje Paunovic i Branislav Muskatirovic

“Европска унија је у обнову Обреновца после поплава у мају 2014. уложила скоро десет милиона евра”, подсетио је Давенпорт током обиласка радова на згради у Улици Ђачког батаљона. У том делу града биће изграђена 32 стана и да ће ЕУ за те сврхе издвојити 780 милиона евра, навео је.

“Ово је још један део наше плодотворне сарадње са општином Обреновац,” рекао је Давенпорт говорећи о изградњи станова за које очекује да буду изграђени до маја.

Подели

Comments are closed.