Општина Оџаци – пријатељ Рома

0

Општина Оџаци и председница општине Латинка Васиљковић једни су од добитника награде  „Градоначелник – пријатељ Рома“ која је део „Заједничке иницијативе за оснаживање ромског цивилног друштва на Западном Балкану и у Турској” а која је додељена у Европском парламенту у оквиру европске „Недеље Рома“.

У образложењу жирија се наводи “изванредна посвећеност унапређењу животне ситуације Рома у овој општини, која је резултирала развојем институционалног оквира и израдом локалног акционог плана за инклузију Рома”.

Општина је такође остварила конкретне резултате у области становања, примера ради спровођењем пројекта „Подршка адекватном и одрживом становању Рома у општини Оџаци – Да сваки Ром има дом” који су финансирале ЕУ, Влада Србије и сама општина, а којим је предвиђена изградња нових стамбених објеката и пратеће инфраструктуре.

Резултати су, како се наводи у саопштењу, “видљиви и у области запошљавања, здравства и образовања, као и негованог дијалога и већег поверења заједнице у општину.

Осим тога, општина има и своју Канцеларију и координатора за инклузију Рома као и три педагошка асистента. Лични ангажман председнице општине и пружање помоћи ромским породицама у кризним ситуацијама је нарочито дошло до изражаја током лета 2017. када је ромско насеље у Богојеву било погођено олујом. Том приликом су, захваљујући брзој реакцији општинских служби и непосредној помоћи која је пружена ромским породицама, избегнуте знатно озбиљније последице”, наводи се у образложењу жирија.

Осим Оџака, награде су добили градоначелници и председници општина Тиране (Албанија), Бијељине (БиХ), Косова поља (Косово), Штипа (БЈРМ), Тивта (Црна Гора) и Цаника и Шишли-ја (Турска).

Циљ „Заједничке иницијативе за оснаживање ромског цивилног друштва на Западном Балкану и у Турској” је да успостави структуру како би се организацијама цивилног друштва које се баве ромским питањима помогло да активно учествују у процесу усвајања политика и доношења одлука на локалном и националном нивоу.

Иницијатива се бави оснаживањем генерално неразвијеног положаја организација цивилног друштва које се баве интеграцијом Рома или представљају глас својих заједница, као последице недостатка капацитета тих организација да се делотворно залажу решавање ових питања тј. да буду поуздани партнери органима јавне власти и другим заинтересованим странама.

Регионална кампања „Градоначелник – пријатељ Рома” покренута је у оквиру регионалне коалиције организација JIERCSWBT 8. новембра 2017. Свака од земаља учесница је израдила локални акциони план у ком су представљене детаљне информације о локалним организацијама цивилног друштва, а градоначелници позвани да се пријаве на конкурс „Градоначелник – пријатељ Рома”.

У овој активности су учествовале све земље у оквиру пројекта, укључујући Косово* и Србију.

У кампањи је учествовало 49 општина, док је на локалном нивоу мобилисана 41 организација цивилног друштва. Ова кампања је један у низу корака у правцу јачања дијалога између општина и ромских заједница и практичне примене најбољих пракси. Избор за „најбољег пријатеља Рома међу градоначелницима” може помоћи заједницама да остваре своје визије као и да отвори простор за једнако учешће општина и ромских заједница у међусобном дијалогу.

У оквиру конкурса, организације су позвале општине да поделе позитивне примере интеграције Рома. Осим тога, конкурсом, а нарочито критеријумима одабира, истакнута је идеја пројекта, тј. оснаживање, мобилизација и дијалог између локалних власти и ромских заједница на једнаком нивоу.

У сврху конкурса је успостављено седам независних жирија који су процењивали пријаве и упоређивали тврдње изнете у пријавама са приликама на терену. Будући да је конкуренција била јака, жирији су у већини земаља имали тежак задатак. Упркос томе, жири из сваке од земаља је одабрао по једног градоначелника за ког је сматрао да је најбољи пријатељ Рома, осим Турске која је предложила два победника.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова

Подели

Comments are closed.