„Органик бриџ“ произвођаче из Србије и Хрватске упознаје са европским праксама и искуством

0

„Органик бриџ“ је највећи прекогранични пројекат у области органске пољопривреде у овом делу Европе, који финансира Европска унија, а у склопу пројекта, органски произвођачи из Србије и Хрватске боравили су у Бечу, на студијском путовању које су почетком маја организовали пројектни партнери – Центар за органску производњу из Селенче, Тера Технополис из Осијека, Терас из Суботице и Град Валпово.

Седамдесет произвођача органске хране из Србије и Хрватске, као и новинари који се баве овом темом, посетили су пољопривредно газдинство Адамах Биохоф, надомак Беча, на ком породица Зубек на близу 140 хектара узгаја поврће, воће и житарице, укључујући и повртарску производњу у пластеницима. Оно по чему су познати је и продаја биопакета, односно пакета органских прозвода чији садржај бирају купци, а који им се доставља на кућну адресу.

Симон, најмлађи од четворо деце у породици Зубек, у потпуности је ангажован на овом пољопривредном газдинству. Он објашњава да, поред свих чланова породице, на имању ради и 140 радника. Сви они заслужни су и одговорни за успешан производно – тржишни циклус, од производње органских намирница, преко прераде и паковања до продаје.

„Узгајамо 60 различитих култура, највише шаргарепе, а ту су и першун, паштрнак, целер, парадајз, диње, јабуке, паприка, зелена салата, зачинско биље… Пре 20 година почели смо са органским узгојем и тада је то било компликовано јер нисмо имали од кога да научимо све што нас је занимало. Сада је ситуација знатно другачија. Ово је претежно равничарска земља и све је већи број органских произвођача али и даље тај број није велик. Субвенције од државе добијамо, нису велике и зависе од културе. Поред тога, спрам конвенционалне, органска производња је тежа и захтевнија, јер је потребно више ручног рада што повећава трошкове. Срећом, земља је квалитетна, добро рађа и све што имамо трудимо се да искористимо – свеже намирнице продајемо, а од оних које су „оштећене“ правимо ајвар, сок од шаргарепе, песто сос“, објашњава он.

У склопу имања налази се и продавница у којој се могу купити њихови производи и саднице, а они који наручују органске пакете могу у потпуности да се ослоне на њих јер сарађују и са произвођачима меса, млека и млечних производа. Првих 60 биопакета испоручили 2001. године, а посао је растао експоненцијално. Инвестирали су у сервис доставе и софтвер за поручивање, тако да је све подређено захтевима муштерија, којих сада има неколико хиљада.

„Оно што ми не произведемо, добављамо од мањих произвођача који ипак могу да испоруче довољне количине тако да можемо бити сигурни да ћемо подмирити потребе наших муштерија. Ти производи су високог квалитета и данас наши купци могу, поред намирница, хране и пића, поручити и органску козметику“, каже он.

Органски произвођачи из Србије и Хрватске, поред Адамаха, обишли су и улични маркет органских производа у центру Беча, а посета Аустрији, као и претходна студијска путовања у Мађарску и Словачку, омогућила су им да стекну увид у нове трендове када је о производњи ове хране реч, али и о функционисању тржишта и најбољим решењима за пласман онога што узгајају у својим баштама и шталама.

„Органик бриџ“ вредан је 550 хиљада евра и спроводи се у склопу програма Интерег ИПА прекограничне сарање Хрватска – Србија 2014 – 2020, како би се унапредила органска пољопривреда, подстакле привредне и предузетничке активности, развило тржиште органских производа и побољшао живот у руралним срединама.

Подели

Comments are closed.