Отворена изложбе ,,ЕУ и Србија: 15 година партнерства’’ у Тврђави у Нишу

0

Посетиоци нишке Тврђаве и Нишвил Фестивала моћи ће да посете изложбу ,,ЕУ и Србија: 15 година партнерства’’ која је постављена надомак Youth stage-a (у близини Градске баште). Изложба је део обележавања 15-годишњице развојне помоћи Европске уније Србији, а организују је Делегација Европске уније у Србији, ЕУ инфо центар Београд, ЕУ инфо кутак Ниш у сарадњи са развојним програмом Европски ПРОГРЕС.

Од 2001. године, Србија је добила више од три милијарде евра бесповратних средстава из претприступних фондова ЕУ. ЕУ и Србија већ више од деценије и по заједно спроводе успешне пројекте широм земље који су подстакли развој и донели корист грађанима у многим областима. Унапређени су инфраструктура, образовање, здравство, заштита животне средине и многи други сектори.

Изложба је била организована на београдском Калемегдану од 13. маја до 13. јуна и новосадском Лиманском парку од 27. јуна до 4. јула, и сада је стигла у нишку Тврђаву и постављена је уз Youth stage, који је 2014. настао кроз један од успешних ЕУ пројеката „Џез – мултикултурални израз“ који је спровела Нишвил фондација.

На укупно 42 фотографије представљени су резултати заједничких пројеката који помажу Србији да спроведе потребне реформе, постане пуноправна чланица ЕУ и да унапреди стандард грађана Србије. Пројекти су спровођени у свим областима и свим регионима. Велики број пројеката спроведен је и на југу Србије, најчешће кроз активности Европског ПРОГРЕСа, који уз финансијску подршку ЕУ и Владе Швајцарске подржава развој 34 локалне самоуправе на југоистоку и југозападу земље.

Осим Нишвил Youth stage-а, неки од изложених ЕУ пројеката су изградња високонапонске трафо станице “Врање 4”, чиме је обезбеђено стабилно снабдевање струјом југоисточне Србије, као и изградња далековода Ниш-Лесковац; донирање опреме за рад за скоро 90 породица избеглих, расељених лица и повратника из јужне и источне Србије; едукација деце ромске националности у Владичином Хану; изградња нове зграде одељења суботичког Економског факултета у Бујановцу и многи други.

Изложба ,,ЕУ и Србија: 15 година партнерства’’ у Нишу траје до 15. августа, а 12. августа ће је посетити и заменик шефа Делегације Европске уније у Србији, Оскар Бенедикт.

Подели

Comments are closed.