Отворен конкурс за стипендију Сахаров за 2018.

0

Захваљујући стипендији Сахаров, коју додељује Европски парламент, 14 активиста за људска права из трећих земаља имаће прилику да похађа двонедељни интензивни тренинг у Бриселу и Европском међууниверзитетском центру за људска права и демократизацију (ЕИУЦ) у Венецији. Обука се од 2016. организује једном годишње на иницијативу Мреже за доделу Награде Сахаров која је предложена на јубиларној 25. Конференцији Награде Сахаров.

Активисти за људска права ће у оквиру програма обуке

  • продубити знање о међународним и европским оквирима, политикама и механизмима за заштиту људских права и
  • унапредити капацитете за заговарање људских права и иницирање позитивних промена у тој области.

Осим учешћа у обуци, стипендисти ће

  • допринети развоју мреже стипендиста Награде Сахаров у циљу размене најбољих пракси, ширења стеченог знања и подизања свести о Награди и мрежи Сахаров;
  • имати прилику да буду у току са радом Европског парламента и одрже контакт са делегацијама ЕУ у својим земљама.

Програм у Бриселу је усредсређен на политике и алате ЕУ за подршку активистима за људска права, приступ средствима за активисте, развој комуникацијских вештина и подизање свести о специфичним безбедносним изазовима активиста у подручју људских права. Осим тога, програм подразумева састанке са посланицима Парламента, званичницима из институција ЕУ и невладиним организацијама у Бриселу. Стипендисти ће такође имати прилику за индивидуалне активности заговарања и умрежавања. Ове године програм уводи новитет: наиме, стипендисти ће учествовати у састанцима са добитницима Награде Сахаров, будући да ће у Бриселу боравити у тренутку када се одржава 30. јубиларна Конференција Награде Сахаров.

Стипендисти ће у Венецији похађати Венецијанску школу ЕИУЦ за људска права која комбинује академску наставу са разменом искустава стипендиста са међународном групом студената на смеру за људска права. Циљ је развој знања о међународном праву, инструментима и механизмима у области људских права и као и њиховом коришћењу у сврху подстицања промена на терену. Међу предавачима су угледни академици, представници водећих невладиних организација за људска права, добитници награде Сахаров као и посланици Европског парламента.

Кандидати би требало да имају доказано искуство у кампањама за људска права у невладиним или другим организацијама или у личном својству. Поред тога, потребно је и добро познавање енглеског језика, како би могли да прате и учествују у групним дискусијама и радионицама у Бриселу и Венецији.

Одабир стипендиста врши се на основу наведених критеријума уз поштовање начела о једнакој заступљености оба пола као и заступљености различитих географских подручја и питања из области људских права.

Стипендија покрива путне трошкове, смештај у Бриселу и Венецији и џепарац. Конкурс је отворен од 5. фебруара на интернет страници мреже за Награду Сахаров, а рок за подношење пријава је 26. фебруар 2018.

Овде можете преузети нацрт прелиминарног програма обуке у оквиру стипендије Сахаров за 2018.

Подели

Comments are closed.