Отворен нови затвор у Панчеву, грађен по европским стандардима

0

У Панчеву је отворен нови Казнено-поправни завод, један од најмодернијих затвора затвореног типа у Србији, за смештај 500 лица лишених слободе, односно 300 осуђеника и 200 притвореника. Затвор је грађен две године, уз подршку ЕУ, у складу са стандардима европских затворских правила а смештај затвореника ће почети у току овог месеца.

Нови панчевачки затвор отворила је министарка правде Нела Кубуровић, а отварању су присуствовали гувернер Развојне банке Савета Европе Ролф Вензел, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеа Норчич Штамцар и шеф Мисије ОЕБС-а у Србији амбасадор Андреа Орицио и в. д. директора Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић.

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је да је нови затвор саграђен уз помоћ кредита Развојне банке Савета Европе у износу од 18 милиона евра, док је пет милиона евра обезбеђено из буџета Републике Србије.

У току је пријем запослених којих ће бити укупно 270, од тога 170 новозапослених, напоменула је Кубуровић и додала да ће до краја године затвор бити бити у потпуности функционалан.

“У току овог месеца извршиће се премештај осуђених лица и запослених из Окружног затвора у Панчеву. Данас смо имали (Окружни затвор у Панчеву) затвор који је био у пешачкој зони у самом центру града, а сада се он измешта”, нагласила је министарка.

Овај Казнено-поправни завод састоји се од 10 зграда – две за смештај осуђеника, кухиње, управне зграде, пријавнице, зграде за посете и техничких просторија, а простире се на површини од 24.000 квадрата.

“Импресионирани смо оним што смо овде видели и задовољни сарадњом са Министарством правде. Нисмо веровали да ће се за само две године све ово изградити и драго нам је што је објекат у складу са европским стандардима”, рекао је Ролф Вензел, гувернер Развојне банке Савета Европе.

“Потребно је јако похвалити Србију што је учинила много пуно што се тиче побољшања затворских капацитета и такође се надамо да ће исто или слично учинити и што се тиче алтернативних санкција”, рекла је Матеја Норчич Штамцар, заменик шефа делегације ЕУ у Србији. “Као највећи донатор у Србији, спремни смо да подржимо реформе у вези са сектором правде”, нагласила је Норчич Штамцар, навела да је за изградњу новог затвора у Панчеву ЕУ обезбедила грант од 1,5 милиона евра и подсетила да је за више од 15 година ЕУ подржала Србију са преко 3 милијарде евра.

“Ова установа требало би да послужи као модел и за друге земље региона, јако је модерна и комбинује поштовање људских права”, истакао је Андреа Орицио, шеф мисије ОЕБСА у Србији.

Завод има висок степен безбедности, двоструку ограду покривену системом термовизијских камера најновије генерације, а на улазу су непробојна стакла. Унутар затвора је модерно урађен медицински блок са неколико болничких соба за лакше случајеве. Ту је и ултразвучни апарат као и стоматолошка ординација, радионице и капела за вернике. Посебну пажњу привукао је спортски блок у којем се налази савремена спортска сала за баскет И одбојку као и теретана.

Подели

Comments are closed.