Писмо председника Европског савета Доналда Туска члановима Савета уочи неформалне вечере и самита ЕУ-Западни Балкан у Софији

0

Сутра увече, пре одржавања самита између ЕУ и Западног Балкана, састаћемо се на неформалној радној вечери у Софији на позив премијера Борисова. Као што је планирано, наш разговор ће бити усмерен на иновације и дигиталну економију – две теме од стратешког значаја на агенди лидера. У белешци у прилогу се истиче да ће то бити две најважније теме нашег разговора. Бићете позвани да одговорите на два питања: Шта би ЕУ требало да уради на нивоу Уније како би подржала и подстакла развој револуционарних иновација? и, На који начин ЕУ може постати један од великих играча у области великих података? То ће бити отворена дебата. У овој фази нећемо усвајати писане закључке на ту тему, али ће она као и обично помоћи у доношењу одлука на јунском састанку Европског савета.

На састанку ћемо се осврнути и на недавна дешавања у свету, конкретно она која се тичу одлука председника Трампа о Ирану и трговини, као и на најновије, драматичне догађаје у Гази.

Када је у питању одлука САД-а да се повуче из нуклеарног споразума са Ираном, ја сам замолио троје лидера – потписника споразума – премијерку Меј, канцеларку Меркел и председника Макрона, да изложе своје виђење ситуације. Волео бих да наша дебата још једном потврди да докле год Иран буде поштовао одредбе споразума, да ће их и ЕУ поштовати. О овоме смо већ разговарали са Уједињеним Краљевством, Немачком и Француском, које улажу велики напор да очувају споразум. Висока представница Могерини би такође требало да нам изложи најновија дешавања, као и председник Јункер који ће дати своје мишљење о томе на који начин се интереси европских компанија које остварују економску сарадњу са Ираном могу сачувати.

Што се тиче трговинских мера САД-а, председник Јункер ће рећи нешто више о актуелној ситуацији. Као што знамо, тарифе на челик и алуминијум се не могу правдати државном безбедношћу. Зато смо се у марту договорили да ћемо тражити трајно изузеће ЕУ од плаћања тарифа и снажно подржали напоре кораке које је Европска комисија предузела у циљу потпуне заштите интереса ЕУ. То укључује могућност адекватних и пропорционалних противмера, у складу са правилима СТО. Подсећамо на европску посвећеност снажним трансатлантским односима као камену темељцу безбедности и просперитета САД и ЕУ, али истовремено истичемо и подршку дијалогу о трговинским питањима од заједничког интереса. Сутра увече ћу предложити да се тога чврсто држимо. Обновљена и недвосмислена подршка Европској комисији ће оснажити нашу позицију у преговорима са САД-ом. То је једини начин да заштитимо интересе Европе. Јасно је да није ЕУ та која излаже трансатлантске односе ризику. Али морамо да будемо сигурни да смо учинили све што је у нашој моћи – и у складу са међународним правилима трговине – да избегнемо негативан сценарио.

Наредног дана ћемо се састати са нашим западнобалканским партнерима по први пут после 15 година. Недавна посета региону ме је уверила да је ЕУ једини парнер коме је заиста стало до стабилности региона и просперитетне будућности његових грађана, будући да се према региону не односимо као према геополитичкој партији шаха, са грађанима као пионима. Обе стране би требало да остану снажно посвећене европској перспективи Западног Балкана. Али осим политичких декларација о будућности, морамо сада и овде да покажемо да нам је стало до привредног развоја Западног Балкана. Улагање у инфраструктуру и јачање веза између људи унутар Западног Балкана и са ЕУ је у најбољем интересу саме ЕУ. А циљ нашег самита је да то и докажемо.

Подели

Comments are closed.