Победницима „Европског дневника“ додељене дипломе на свечаности поводом обележавања Дана Европе

0

Шеф Делегације Европске уније у Србији, Сем Фабрици, уручио је награде победницима конкурса „Европски дневник“, на коме су учествовали средњошколци из целе Србије са својим иновативним и креативним радовима на различите друштвене теме, којима су се бавили у контексту Европске уније и њених вредности.

Свечаности у београдском ЕУ Инфо Центру присуствовали су нагарађени ученици са својим професорима/менторима, а сви заједно ће, од 10. до 17. маја, боравити на седмодневном наградном путовању, током којег ће посетити Будимпешту, Праг и Беч.

„За нас је данас радостан дан и срећни смо што овај моменат који је веома важан за Европу, можемо да поделимо с вама. 9. маја 1950. године прошлог века, када нико од вас није био рођен, укључујући и мене, француски министар спољних послова Роберт Шуман написао је познату декларацију која је била усмерена на то да престану сукоби између Француске и Немачке, историјских непријатеља. Други светски рат био је завршен само пет година раније, а он предложио да угаљ и челик, који су коришћени за рат, постану теме које ће их даље спајати, око којих ће сарађивати. На овој идеји, Заједници угља и челика, развила се 1957. године Европска економска заједница, која се заснивала на прагматичности, визионарству и најважније – де фацто солидарности. Од тадашњих 6 држава дошли смо до данашњих 28 држава чланица Европске уније и скоро пола милијарде људи који живе у њој. Као што знамо Србија је у процесу придруживања па се надамо да ће и она постати део ове заједнице. ЕУ је друга највећа светска економија, велико тржиште, важан инвеститор, донатор и „играч“ на пољу глобалне сигурности и драго нам је да данас прослављамо овај дан са вама, ученицима и професорима из целе Србије“, рекао је амбасадор Фабрици.

На конкурсу „Европски дневник“ који је реализован у склопу пројекта Делегације ЕУ у Србији  „Доживи ЕУ“ награђено је 20 радова 48 уценика из Новог Сада, Ниша, Старе Пазове, Лесковца, Голупца, Крагујевца, Уба, Врања, Бора, Јагодине, Пожаревца, Зајечара, Сомбора,  Зрењанина, Чачка, Сремских Карловаца и Краљева.

Теме овогодишњег конкурса биле су активно грађанство, здрав живот, превенција насиља, паметно учење, одржива економија и бројне друге области повезане са ЕУ, а желећи да средњошколци дају посебан допринос обележавању године културног наслеђа, специјална тема за 2018. годину била је: ГДЕ ПРОШЛОСТ СУСРЕЋЕ БУДУЋНОСТ – 2018. ГОДИНА ЕВРОПСКОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА. На конкурс је пристигло 369 радова који испуњавају пропозиције, а списак добиника налази се на овом линку.

Милица Шкиљевић из Београдске отворене школе, координаторка пројекта, истакла је да је циљ био континуирано информисање младих о процесу придруживања Србије Европској унији, као и приближавање њених вредности младима у Србији.

„Узевши у обзир различите интересе и карактеристике сваке друштвене групе, усагласићемо се да нису све информације пођеднако важне сваком од нас. Зато је овај пројекат циљано направљен за вас, како бисмо дискутовали о темама које се вас највише тичу, попут запослења, образовања, волонтирања, организације слободног времена и многе друге“, рекла је она.

Након доделе награда средњошколци су постављали питања амбасадору Фабрицију о процесу придруживања Србије Европској унији, еколошким темама, мобилности младих, а након свечаности у ЕУ Инфо Центру, у пратњи шефа за информисање, комуникацију и медије Делегације ЕУ у Србији, Пола Пресеа прикључили су се уличној акцији на Тргу Републике, којом је Европски покрет у Србији обележио Дан Европе.

Подели

Comments are closed.