Повољни кредити ЕИБ за инфраструктуру у неразвијеним општинама

0

Влада Србије и Европска инвестициона банка (ЕИБ) потписале су уговор о кредиту, вредном 22 милиона евра, за финансирање инфраструктурних пројеката у најнеразвијенијим општинама у Србији. Уговор су потписали министар финансија Србије Синиша Мали и шеф огранка ЕИБ за Словенију, Хрватску и Западни Балкан Матео Ривелини.

Уговор је део реализације пројекта “Партнерство за програм локалног развоја” који покрећу Влада Србије, ЕИБ и Мисија Програма Уједињених нација за развој (УНДП), а чија је укупна вредност 30 милиона евра.

Потписивању је присуствовао и шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици, који је напоменуо да овај пројекат показује заједнички напор да се пружи нова могућност за економски развој општина са највећим потребама.

„Ове инвестиције на локалном нивоу су неопходне и требало би да буду нераздвојне од процеса европских интеграција. То је неопходно како би се изградили економски потенцијали у целој држави. Није довољно имати стабилну економију у великим градовима, већ да се економски раст шири у свим деловима земље,“ наглашава амбасадор Фабрици.

„Овај зајам ЕИБ је инвестициони замајац моторног и привредног покретача земље и процеса приступања Европској унији. Сигуран сам да ће овај пројекат имати велики успех,“ закључује шеф Делегације ЕУ у Србији.

Ривелини казао је да су, у оквиру стратегије за проширење на Западни Балкан, циљеви да се подржи Влада Србије у њеним настојањима да уђе у Унију.

„ЕИБ је за пројекат издвојио 75 одсто његове вредности, што је први пут да се у Србији одвоји новац за толики удео од укупног трошка пројекта. Изузетак је направљен уз договор са УНДП и Министарством за државну управу и локалну самоуправу.“ каже Ривелини.

Министар финансија задовољан је повољним каматним стопама и напомиње да ће финансијска помоћ пуно значити у неразвијеним општинама.

“Новац ће моћи да искористи око 40 општина у наредне четири године, а биће усмерен ка побољшању инфраструктуре, односно сређивању домова културе, вртића, спортских терена, паркова, пешачких зона, објеката локалних комуналних предузећа и седишта општина, увођењу система видео наџора, лед расвете”, каже Синиша Мали.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић оцењује да ће програм значити додатну подршку локалним самоуправама које су се ангажовале да добију средства за различите пројекте.

Подели

Comments are closed.