Подизање сарадње између ЕУ и НАТО-а на виши ниво: Јункер, Туск и Столтенберг потписали заједничку декларацију

0

Председници Европске комисије и Европског савета Жан-Клод Јункер и Доналд Туск и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг су потписивањем заједничке декларације подигли партнерство између ЕУ и НАТО-а на наредни ниво, потврдивши још једном посвећеност обе организације наставку сарадње зарад безбедности њихових грађана.

Заједнички рад ЕУ с НАТО-ом напредује пуном паром у правцу спровођења 74 конкретних мера у седам области сарадње које су утврђене у заједничкој декларацији из 2016. која је потписана у Варшави, међу којима су борба против хибридних претњи, јачање сајбер безбедности и одбрамбених способности те заједничке вежбе. Сарадња ЕУ и НАТО-а је саставни део рада ЕУ на унапређењу европске безбедности и одбране.

Откако је председник Јункер  позвао на јачање позиције ЕУ као глобалног актера, у области одбране је остварен значајан напредак, што се пре свега огледа у успостављању сталне структуриране сарадње и европског фонда за одрбану те раду на војној мобилности. Посвећеност ЕУ унапређењу одбране се огледа и у новом Комисијином предлогу буџета који предвиђа повећање потрошње на одбрану на укупно 27,5 милијарди евра у периоду од 2021. до 2027.

Интегрални текст заједничке декларације можете пронаћи овде. За више информација о сарадњи ЕУ и НАТО-а и војној мобилности консултујте информативне листове.

Подели

Comments are closed.