Подршка Делегације ЕУ 52. БИТЕФ-у

0

Делегација ЕУ у Србији подржава овогодишњи 52. БИТЕФ на коме се под слоганом “Свет без људи”, како је истако уметнички директор БИТЕФ-а Иван Меденица, велики број представа бави ревитализацијом европских вредности.

Фестивал почиње 14. септембра у Југословенском драмском позоришту извођењем француске представе “Свита бр. 3 Европа” аутора Жориса Лакоста, која критичком освртом на стање у ЕУ упозорава на опасност од пораста ксенофобије, нетолеранције, ауторитарности и насиља.

На заједничкој конференцији за медије шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици подсетио је да се подршка БИТЕФ-у реализује у оквиру обележавања европске године културног наслеђа и позвао публику да посети изложбу на ту тему која ће бити отворена у ЈДП-у уочи извођења представе “Свита бр. 3”.

“Видео сам неке представе на 51. БИТЕФ-у и био импресиониран квалитетом, интелектуалним и културним изазовима које је фестивал представио београдској публици. Зато смо одлучили да подржимо Битеф који је ове године фокусиран на Европу. Наслов ‘Свет без људи’ је суров и застрашујући, као и лице гориле које зури у нас са плаката. Али, како ја то видим, то је и позив уметничког света на више ангажмана у свету и у животу, на борбу и неприхватање фаталистичког приступа”, рекао је Фабрици.

Фабрици је додао је у том смислу “ЕУ срећна да прихвати изазов и да реагује”.

“Будући да се представа ‘Свита бр. 3“ управо бави свим чланицама ЕУ, за нас је била неодољива. Морали смо да помогнемо њен долазак у Београд. Она говори о стању у европским друштвима, о постојању забринутости и нелагоде, али изражава и респект према тој нелагоди, озбиљно третира оно што брине људе у Европи – радикализам, ксенофобију, економске проблеме. Представа жели да нам помогне да се не кријемо, да се не склањамо од тих изазова и брига, да не ћутимо. Она је позив на деловање”, рекао је Фабрици.

Фабрици је додао да за њега лично ЕУ као инстутуција, као оно што живимо и градимо, није узрок ових проблема у европским друштвима, већ управо противотров за све то што је сада проблем и брига.

“Када се постави питање шта да радимо са тим нелагодама и бригама са којима смо суочени, одговор је да треба да радимо заједно на изградњи међусобног поштовања, на очувању нашег мира, обезбеђивању посла за обичне људе, да штитимо обичне људе. Позив који нам ‘Свита’ упућује јесте да не подлегнемо страховима, да кроз деловање заједно дођемо до решења, а то је и основна филозофија ЕУ”, изјавио је Фабрици.

Подели

Comments are closed.