Подршка ЕУ градовима и општинама у Србији за управљање имовином

0

Представници 18 градова и општина Србије потписали су уговоре о спровођењу пројеката за управљање имовином за које је у оквиру грант шеме Програма Евроспке уније (ЕУ) Еџцханге 5, одобрено три милиона евра.

У оквиру прве компоненте Програма подржана је реализација грант шеме за 18 пројеката у идућих 18 месеци, који ће обухватити 48 локалних самоуправа и друге локалне партнере-комунална предузећа, регионалне развојне агенције, невладине организације, речено је на церемонији у Клубу посланика.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да ће тај програм помоћи општинама и градовима да утврде чиме располажу и шта им је развојни потенцијал.

“Кад препознамо чиме располажемо, разграничимо власништво над имовином у јавној својини, можете да промените инвестициони амбијент и пословно окружење на локалу, навела је она, наглашавајући да је одрживи локални и регионални развој циљ европских интеграција”, рекла је министарка.

“Управљање имовином је област која захтева темељно уређење, а на овај начин добија заслужену пажњу, да се та проблематика уреди и буде алат за привлачење инвестиција И остваривање бенефита у гардовима и општинама”, оценио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Он је изразио задовољство што су локалне самоуправе успешно прошле слекецију за новац ЕУ.

Fonet

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици нагласио је значај улоге локалних самоуправа у проступању Унији.

“Чак 70 одсто правних тековина и стандарда ЕУ се примењује на локалном нивоу, због тога треба да јачамо локалну администарсцију и оспособиномо да их примени, и то на добробит грађана”, поручио је Фабрици.

Према његовим речима, фокус Програма Еџцханге је управљање имовином, чиме ће уређени приступ произвести приходе и локални развој.

Генерални секретар СКГО Ðорђе Станишић указао је да ће квалитетене законске измене дају шансу да локалне самоуправе добро управљају и користе јавну својину, да се она упише И користи за развој.

Вредност грант шеме Програма Еџцханге 5 је три милиона евра, а од 2004. године до сада је укупно додељено око 33 милиона евра за 166 локалних пројеката, речено је на данашњој церемонији.

Градови потписници су Чачак, Пожаревац, Беочин, Бачка Паланка, Куршумлија, Ниш, Ариље, Богатић, Стара Пазова, Топола, Суботица, Крушевац, Ужице, Коваèица, Крагујевац, Ваљево и Смедерево, а додељени износи су од 155.000 до 243.000 евра.

Подели

Comments are closed.