Подршка ЕУ иновативним пројектима у Србији

0

Највиши државни функционери учествовали су на свечаности на којој су, заједно са представницима ЕУ и Светске банке, уручиене потврде о финансирању и реализацији 22 иновативна пројекта који се финансирају са три милиона евра из Фонда за иновациону делатност.

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је добитницима јавног позива за финансирање иновативних пројеката да су они важан део економије Србије која се заснива на иновацијама, знању И предузетништву, наводећи да ће држава направити правни оквир како би сви заједно промовисали другачију парадигму привредног раста.

Брнабић је предочила да се здрава, одржива економија заснива на старт ап предузећима, предузетништву, као и малим И средњим предузећима, која су кичмени стуб здраве економије.

Директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац рекао је да се ове године финансирају 22 од 218 пријављених пројеката, а укупан буџет је 4,5 милиона евра, од чега три даје Фонд у виду бесповратних средстава, а милион и по обезбеђују сама предузећа.

Ракоњац је најавио да су расписана и два нова позива, кроз која ће бити додељено два и по милиона евра за подршку иновативним активностима која предузећа остварују у сарадњи са научноистраживачким организацијама.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици рекао је да је Унија била први партнер Фонда за иновациону делатност када је основан 2011. године и да је одобрен грант од 8,4 милиона евра када је финансирано 55 иновативних пројеката.

„Овај пројекат је имао драматичан утицај на технолошка старт-уп предузећа у Србији. Приходи компанија чији су пројекти финансирани су порасли за 160 одсто. Захваљујући тим пројектима су отворена радна места на високим позицијама за преко 480 углавном младих грађана Србије, док је извоз ових компанија повећан 10 пута”.

ЕУ је до сада уложила преко 200 милиона евра у развој различитих сектора српске привреде а од тог износа, више од 30 милиона је уложено у сектор иновација, навео је амбассадор Фабрици.

Према његовим речима, приход који је остварен и радна места која су отворена надмашила су очекивања.

“Добре идеје и добро финансирање стварају радна места, доносе раст и просперитет”, рекао је Фабрици и нагласио да наука није трошак, већ прилика за земљу.

Регионална директора Светске банке за западни Балкан Линда Ван Гелдер оценила је да иновације кроз отварање радних места значајно утичу на привредни раст, али да су најчешће два разлога зашто се у томе некад не успе.

Свечаности је присуствовао и министар просвете Младен Шарчевић, а своје пројекте представила су предузећа Глас Слипер – нова линија женских ципела која комбинује угљејнична влакна са дизајном за брзу и лаку промену високих потпетица, као и Алфа клима – нови дизајн за производњу топлотних пумпи базираних на пропану.

Подели

Comments are closed.