Подршка ЕУ локалним самоуправама

0

Делегација ЕУ у Србији је у протеклих 15 година одобрила 400 милиона евра за различите пројекте локалних самоуправа, а пре две недеље смо покренули нови програм ЕУ ПРО за 99 општина јужно од Београда, укупне вредности 25 милиона евра, изјавио је шеф Делегације, амбасадор Сем Фабрици.

Фабрици је, на састанку са члановима Сталне конференције градова и општина (СКГО), рекао да је важан разговор са локалним самоуправима јер ће се скоро 70 одсто европског законодавства примењивати на нивоу општина.

Према његовим речима, СКГО је идентификовало 21 поглавље од 35 које се тиче локалним самоуправа.

Fonet

Фабрици је, представљајући најважнија документа ЕУ која су усвојена у протеклих пет месеци, рекао да се Старегијом проширења јасно ставља до знања да проширење на западни Балкан остаје јасан циљ Уније.

“Потребан нам је регион како би он био део решења, а не проблема. Желимо да извозимо стабилност, а не да увозимо нестабилности”, рекао је Фабрици.

Амбасадор ЕУ је навео да су главни елементи стратегије владавина права, демократско управљање, питање медија, људска права, сарадња са организацијама цивилног друштва, јачање економије, помирење и нормализација односа са суседима.

“Србија је до сада отворила 12 поглавља, очекује нас нови састанак у Бриселу на којем ће се разговарати о новим поглављима, али циљ није отварати их, већ затворити”, објаснио је Фабрици.

“Поглавља су алат, механизам да се реформе спроводе”, поручио је шеф Делагације ЕУ.

Заменик амбаадора Шведске Јоаким Верн изјавио је да је његова земља посвећена европским интеграцијама Србије, пре свега питањима владавине права, борбе против корупције, родне равноправности.

“Наставићемо да подржавамо Србију све док она ради свој део посла када је реч о реформама, владавине права и медија”, рекао је Верн и додао да се морају јачати капацитети локалних самоуправа да примењују правне тековине Уније.

Када је реч о медијима, Верн је рекао да су исти проблем оних на централном и локалном нивоу, потребно је више транспарентности, плурализма и има посла да се уради.

Председница СКГО и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је истакла да је за чланице те организације важно да се упознају са европским политикама и закондавством.

“Локалне самоуправе нису препознате као носиоци европских процеса, али кроз измене националног законодавства и општине мењају своје акте и усклађују их у духу реформи и европских интеграција”, рекла је она.

Фабрици и Верн су рекли И да прате како се одвија ситуација са пет општина које су се жалиле Савету Европе на дискриминацију, док председница Сталне конференције градова и општина Душанка Голубовић истиче да се СКГО нико није обратио на ту тему.

Опозиционе локалне самоуправе жалиле су се на притиске владајуће Српске напредне странке и то ће бити тема састанка Комитета за мониторинг Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе у Турској 28. јуна, потврдио је за Радио Слободна Европа председник тог комитета Линдерт Фербејк, а објавили су медији у Србији.

Фабрици наводи да је прочитао у медијима наводе тих општина, указујући да је то озбиљно питање које се нашло пред телом као што је Савет Европе.

„Због поштовања према Савету Европе не могу то да коментаришем, али пратићемо пажљиво све и видећемо шта ће СЕ рећи тим поводом”, рекао је Фабрици новинарима уочи састанка са представницима СКГО.

Заменик шведског амбасадора Верн је рекао да зна за то питање и да прати како се ситуација развија у општинама Параћин, Шабац и Чајетина.

Подели

Comments are closed.