Подршка за финансирање малих и средњих предузећа

0

Проблем финансирања је један од највећих за пословање привредника у Србији и на западном Балкану, речено је на Пословном форуму Програма за развој предузећа и иновације западног Балкана (WB EDIF), а изнет је податак да Србији недостаје милијарду евра за финансирање малих и средњих предузећа.

Не можемо да се похвалимо приступу финансирању, јер је по лакоћи добијања кредита и развијености финансијског тржишта западни Балкан у другој половини листе од 137 земаља света, изјавио је отварајући Форум у Привредној комори Србије председник Коморе Марко Чадеж.

Према његовим речима, банкарска понуда у региону и даље је неадекватна за мала и средња и предузеæа.

Чадеж је предочио процену Европске инвестиционе банке (ЕИБ) да само Србији недостаје милијарду евра за мала и средња предузећа, и то пре свега кредити на средњи и дужи рок.

Он је најавио да ће у другој половини године Србија добити нови законски оквир за алтернативне изворе финансирања у привреди.

Државни секретар у Министарству привреде Бранимир Стојановић оценио је да је захваљујући програму ЕДИФ у протеклих шест година постигнуто много, нарочито у сарадњи Европске комисије, финансијских институција активних у региону, билартералних донатора и економија западног Балкана.

Шеф Сектора за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Ингве Енгстром навео је да је пласирано око 650 милиона евра за подршку и финансирање малих и средњих предузећа у региону, чиме је отворено више од 30.000 радних места.

Он је указао на договор са Владом Србије за додатних 20 милиона евра грантова компанијама у Србији.

Подели

Comments are closed.