Подршка локалним организацијама за јачање родне једнакости и положаја самохраним мајкама на тржишту рада

0

Фондација Ана и Владе Дивац, у партнерству са Центром за достојанствен рад, организовала је скуп поводом доделе финансијских средстава локалним организацијама за реализацују пројеката које за циљ имају јачање родне једнакости и побољшања положаја самохраних мајки на тржишту рада у ЕУ Инфо центру. Подршка локалним организацијама једна је од активности пројекта “Јачање родне једнакости и положај самохраних мајки на режишту рада” који се финансира из средстава Европске уније.

Делегација Европске Уније у Србији  наставити са подршком оваквих активности и пројеката јер они увек дају најбоље резултате на локалном нивоу, рекла је Ана Миленић, Делегација ЕУ у Републици Србији.

У склопу пројекта, шест организација цивилног друштва добило је подршку за реализацију иницијатива јавног заступања усмерених на подршку запошљивости самохраних родитеља: Удружење Окулар из Ћићевца, Удружење Родитељ из Београда, Удружење Ларис из Чачка, Удружење, Удружење Миона из Александровца, Удружење Лав из Пирота, Удружење жена, Лужничке рукотворине из Бабушнице.

Жарко Степановић, директор Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом која кофинансира пројекат истакао је овом приликом „ће се Канцеларија и даље трудити да нађе новац за суфинансирање и подршку. Честитам добитницима у надам се да ћемо наставити и убудуће са сарадњу са организацијама“.

Имајући у виду ниску стопу запослености међу самохраним мајкама, као и чињеницу да велики број породица где један родитељ брине о деци живи испод доње линије сиромаштва, неопходно је допринети побољшању социо-економског и радног права самохраних родитеља кроз креирање повољнијег окружења за запошљавање и положаја самохраних родитеља на тржишту рада кроз повезивање јавног, цивилног и бизнис сектора.

Fonet

“Фондација Ана и Владе Дивац кроз своје програме за квалитетно одрастање деце и омладине, годинама уназад помаже посебно рањиве категорије, као што су самохрани родитељи, рекала је Ана Коесхалл директорка Фондације Ана и Владе Дивац и додала да је јако важно што радимо са организацијама у локалним заједницама јер они најбоље знају са којим проблемима се суочавају у својим местима.

Она је подсетила да сви подаци указују да су једнородитељске породице чешће изложене ризику од сиромаштва и социјалне искључености или су искод линије сиромаштва, а економским оснаживањем родитеља, најчешће жена, овај проблем се дугорочно решава.

Ивона Гвозденовић, менаџерка пројекта, рекла је да анализа на тему положаја самохраних родитеља на тржишту рада, коју је Фондација Ана и Владе Дивац урадила у оквиру пројекта, указује на самохране мајке имају отежан приступ тржишту рада, да се разлог за то често наводи потешкоћа у усклађивању приватног и пословног живота, да имају мање плате и чешће раде на уговорима о привременим и повременим пословима.

Овоме доприноси недостатак услуга у заједници, недостатак информација о њиховим правима и могућностима, али и недостатак адекватних програма за преквалификацију, доквалификацију…

Пројекат “Јачање родне једнакости и положаја самохраних мајки на тржишту рада у Србији” реализује Фондација Ана и Владе Дивац у партнерству са Центром за достојанствен рад, уз подршку Европске уније у оквиру програма Европски инструмент за демократију и људска права (ЕИДХР), а суфинансира Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом.

Подели

Comments are closed.