Подршка од преко 41 милион евра из ИПА програма за Србију

0

У присуству председника Србије Александра Вучића и европског комесара за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханеса Хана, шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић потписали су Споразум о спровођењу акционог ИПА програма на основу које Србија добија подршку од нешто више од 41 милион евра која ће се користити за сектор правде и подршку наставку интеграција.

Европски комесар Јоханес Хан изјавио је да је потписивање овог Споразума одраз опредељења ЕУ да у пуној мери подржи европске интеграције Србије.

Он је после састанка с председником Србије Александром Вучићем у Београду казао да ЕУ сваке године у просеку помаже усклађивање Србије са европским тековинама са око 200 милиона евра а да је до сада упутила око две милијарде евра неповратне помоћи Србији.

“Све у вези с европским интеграцијама ради се у интересу грађана Србије а не да би се задовољили неки европски званичници и бирократе”, казао је комесар.

Хан: За реформу правосуђа 26 милиона евра

Хан је нагласио да је део средстава из ИПА програма намењен реформи владавине права, пре свега правосуђа, као и оснаживању српске државне управе.

Он је истакао да ће 26 милиона евра бити искоришћено за процес правосудних реформи, што ће довести до независнијег и ефикаснијег система дељења правде.

“Подршка ће бити за Државно веће тужилаца, Високи савет судства, како би њихов рад био ефикаснији и транспарентнији”, рекао је Хан.

Напоменуо је да ће подршка бити усмерана и ка побољшању за запослене у правосудном систему, као и успостављању система управљања судским предметима у новом одељењу у Новом Саду, у складу са нормама и стандардима Уније.

“Владавина права је у самој сржи преговора о чланству у ЕУ, али кључно је и да Србија постане привлачнија за инвеститоре, рекао је Хан.

Хан је предочио да 41 милион евра није много новца, али је мали део велике финансијске помоћи које ЕУ даје Србији из оправданих разлога.

“Она је одраз нашег снажног опредељења да подржавамо Србију у процесу европских интеграција”, рекао је Хан и навео да је просечна годишња финансијска помоћ Србији око 200 милиона евра.

“До сада смо у протеклих десет година за Србију дали две милијарде евра бесповратне помоћи. Од потписивања Споразума о стабилизацији и придуживању, извоз Србије у ЕУ се утростручио и годишње расте по стопи од 10 одсто”, нагласио је Хан.

Наводећи да ће се уздржати од помињања Косова као отвореног питања, Хан је казао да постоји “много других круцијалних елемената” којима се Београд и Унија морају бавити у приступним преговорима.

Хан је поздравио како је рекао, “прве охрабрујуће сигнале” у вези с почетком израде медијске стратегије, наводећи да је опредељење Владе Србије да све релеватне актере окупи за истим столом, “корак у правцу којим треба ићи”.

Вучић: Укупна помоћ од ЕУ за ову годину око 138 милиона евра

Fonet

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да није оптимиста када је у питању исход дијалога Београда и Приштине у Бриселу, јер много тога не зависи од Србије, али и поновио да ти разговори морају да се наставе како би се сачували мир и стабилност читавог региона.

Он је додао да је с Ханом разговарао и о другим питањима од значаја за Србију и регион, о односима Београда и Приштине, али и о томе како да се поправи ситуација у области владавине права.

“Потпуно сам сагласан са оним што је говорио комесар Хан, посебно у области владавине права, и уверен сам да ћемо ту успети да постигнемо напредак до наредног извештаја”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је укупна помоћ за ову годину око 138 милиона евра и да постоје назнаке да ће бити повећана у наредном периоду, а да Србија жели да користи све предности које има као земља кандидат за чланство у ЕУ.

Подели

Comments are closed.