Подршка Румуније евроинтеграцијама Србије

0

Амбасадорка Румуније у Србији Оана Кристина Попа посетила је Ниш и овом приликом говорила о приоритетима председавања Румуније Европском унијом.

На презентацији у ЕУ инфо кутку, уз присуство великог броја представника локалне самоуправе, цивилног сектора и институција, амбасадорка је навела да је повезаност заједничка европска вредност на којој треба и даље радити. Румунија ће своје председавање засновати на четири основна стуба: једнакост за све грађане ЕУ, сигурна и безбедна Европа, јачање глобалног утицаја Европе, стимулисање солидарности и промоција заједничких вредности.

Говорећи о приступању ЕУ из угла Румуније, амбасадорка је истакла да процес треба да буде избалансиран јер има два аспекта који се морају симултано одвијати – један је усвајање закона, а други је њихова примена. Амбасадорка додаје да је Румунија значајно напредовала откад је ушла у ЕУ пре 12 година, али да се процес интеграција не завршава у тренутку када држава постане чланица већ је то процес који треба да буде непрекидан.

Када је реч о подршци Србији на путу ка ЕУ, амбасадорка каже како се нада да ће током председавања успети да приближи ЕУ Србији и то јесте један од разлога зашто путује по земљи. Као комшијска земља и бивша комунистичка држава која је претрпела фундаменталне промене од Хладног рата и током процеса интеграција, Румунија разуме пут Србије и све евентуалне препреке и недоумице на путу европских интеграција, које су изузетно значајне и неопходне.

Приликом посете Нишу, амбасадорка Попа разговарала је и са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем, са којим је размотрила могућности потенцијалне сарадње и повезивања Града Ниша и румунских градова.

Подсетимо, Румунија је 1. јануара 2019. године преузела ротирајуће шестомесечно председавање Европском унијом, које се реализује у тесној кооридинацији са председавајућом тројком коју још чине Финска и Хрватска. Румунија је по први пут у овој улози од уласка у ЕУ 2007. године.

Подели

Comments are closed.