Помоћ Европске уније за организовање државне матуре 2021. године

0

Пројекат државне матуре биће представљен на уводној конференцији у петак у хотелу „Метропол“ у Београду. Кроз пројекат, за који је средства донирала Европска унија, у наредне три године биће пружена подршка Министарству просвете, науке и технолошког развоја да припреми, тестира и спроведе завршне испите у средњем образовању

У наредне две године кроз Пројекат државне матуре реализоваће се бројне припремне активности: дефинисаће се организациони модел за припрему и полагање испита, ускладити законски и институционални оквири, велики број стручњака припремаће неопходне инструменте и приручнике, реализоваће се обуке за наставно и административно особље у просвети, планирана су два пробна тестирања, као и пробни матурски испит у марту 2021. године.

Један сегмент Пројекта посвећен је и припреми високошколских установа за нови начин уписа студената – биће обезбеђена подршка за дефинисање критеријума за упис и прилагођавање инструмената, алата и процедура уписа, као и за обуке усмерене на боље разумевање новог система. Посебна пажња посвећена је информисању јавности – све информације о новом начину полагања матуре ускоро ће бити доступне на специјализованом порталу, а са ђацима, родитељима и наставницима комуницираће се и путем вебсајта, друштвених мрежа и различитих догађаја.

Државну или, како се некада звала, велику матуру, од јуна 2021. године полагаће сви средњошколци у Србији: гимназијалци ће полагати општу матуру, ученици уметничких школа – уметничку матуру, а ђаци стручних школа – стручну матуру на крају четворогодишњег образовања или завршни испит на крају трогодишњег стручног образовања (завршни испит уводи се у систем већ наредне, 2020. године). Надлежне институције кажу да има довољно времена да се ђаци, родитељи, наставници, али и високошколске установе припреме за полагање завршног испита.

Државна матура којом се проверавају стандарди постигнућа ученика, исходи и компетенције, замениће пријемне испите за упис на факултет. Факултети ће, међутим, задржати право да организују додатне испите за проверу посебних талената и способности кандидата, уколико буду сматрали да је то неопходно.

За реализацију Пројекта државне матуре Европска унија донирала је 3,7 милиона евра. Укупна вредност средстава које је ЕУ до сада уложила у реформу образовања у Србији тако премашује чак 100 милиона евра.

Подели

Comments are closed.