Помоћ ЕУ јавним медијиским сервисима са Западног Балкана

0

Руководиоци шест националних медијских јавних сервиса са Западног Балкана (РТСХ, БХРТ, РТК, МРТ, РТЦГ, РТС) потписали су у Тирани Меморандум о разумевању који отвара пут за сарадњу на пројекту Европске уније вредном 1,5 милиона евра.

Пројекат техничке помоћи медијским јавним сервисима на Западном Балкану трајаће наредне две године а циљ му је олакшање трансформације медијских јавних сервиса из државних медија у истинске сервисе за грађане, што представља један од приоритета ЕУ на Западном Балкану, речено је на дводневној конференцији која је данас окончана у Тирани.

Шеф Делегације ЕУ у Албанији, Романа Влахутин, у свом завршном обраћању је подсетила на значај независности медијских јавних сервиса. „Основна карактеристика јавних радиодифузних сервиса је инклузивност и независност: они се финансирају јавним новцем те стога морају бити намењени јавности, морају служити јавности и мора их контролисати јавност. Сваки јавни радиодифузни сервис мора служити искључиво интересу јавности”, рекла је.

Као што је представљено на конференцији, пројекат ће радити на постизању три основна циља: промоцији европских стандарда и најбољих пракси широм Западног Балкана као заједничком референтном оквиру за независне и професионалне медије, како у погледу модела финансирања, тако и избора и функционисања органа управе јавних медијских сервиса; генерисању синергије између јавних сервиса и регионалних размена политика и пракси за нову фазу у процесу реформе медија, која укључује интегрисане редакције, уредничке смернице и дугорочне стратегије; те ширењу и подстицању сарадње у сфери истраживачког новинарства, механизама копродукције на одабране теме и регионалне размене дигитализованих архивских материјала.

„Мислим да су образовни програми различитих јавних емитера део сећања из детињства свих нас. Добро се сећам времена када су се породице и комшије окупљали пре телевизором како би поделиле важне тренутке из политичког, спортског или културног живота. Велика предност јавних емитера у региону је што су деценијама део сваког домаћинства и што превазилазе удаљеност од главног града до најудаљенијих села која имају телевизијски сигнал”, рекла је Влахутин.

Конференција је окупила око 60 учесника, међу којима су представници међународних организација, директори и високи званичници јавних медијских сервиса, доносиоци политичких одлука, представници невладиних организација и радиодифузних регулаторних тела из Албаније, БиХ, Косова , БЈР Македоније, Црне Горе и Србије.

Подсећајући на негативне процене у погледу медијских јавних сервиса на Западном Балкану и у Турској забележене у најновијем пакету проширења Европске комисије, програмски менаџер Европске комисије Карл Хјасинти је истакао да су реформе у тој области важан део целокупног процеса демократизације на путу ка чланству у ЕУ.

„Реформе у том домену су већ годинама један од приоритета, а Европска комисија нестрпљиво очекује да види помак. Желимо опипљив напредак. Европска комисија је зато одлучила да покрене овај пројекат и уложи додатна средства у продукцију квалитетног независног садржаја. За ову и друге сличне иницијативе ће на располагању бити фондови којима управа Брисел, али и национални фондови за које су надлежне Делегације ЕУ”, најавио је Хјасинти.

Пројекат ће спроводити Међународна федерација новинара заједно са Европском радиодифузном унијом, Европском федерацијом новинара, Аустријским јавним емитером, Балканском истраживачком мрежом и Канцеларијом евровизијске размене вести за југоисточну Европу.

Један од учесника који се обратио конференцији првог дана био је и генерални директор Европске радиодифузне уније Ноел Куран, чија је главна порука била посвећена сарадњи. „Само кроз сарадњу можемо донети стварне промене. Заједно са нашим партнерима и медијским јавним сервисима окупљеним у овој просторији можемо да остваримо позитиван утицај на медије и демократију у региону”, рекао је.

„Заједно смо јачи. Наша улога, као заједнице, јесте да широј публици помогнемо да разуме значај снажног медијског јавног сервиса; да га негује, штити и помогне му да се развија. Мислим да смо уз вашу помоћ на добром путу. Помоћ која ће бити обезбеђена кроз овај пројекат на Западном Балкану је конкретан пример онога што можемо да постигнемо заједно”, закључио је.

Осим медијских јавних сервиса као главних корисника пројекта, пројекат ће обухватити сарадњу са националним парламентима, регулаторним радиодифузним органима и релевантним невладиним организацијама у медијском сектору.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова

Подели

Comments are closed.