Помоћ за 302 избегличке породице захваљујући Регионалном стамбеном програм и ЕУ

0

На свечаној додели решења о додели помоћи у оквиру Регионалног стамбеног програма, 302 избегличке породице добиле су пакете помоћи у грађевинском материјалу за изградњу кућа.

Министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије Ивица Дачић подсетио је да је 1991. у Хрватској живело 580.000 Срба, а да их данас има мање од 200.000.

Он је истакао да је циљ Регионалног стамбенг програма да реши стамбено питање за све избеглице који се налазе у Србији, Хрватској, Босни и Херцеговини и Црној Гори.

На церемонији доделе решења за помоћ у грађевинском материјалу била је и министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Бизел: ЕУ највећи донатор Регионалног стамбеног програма

Николас Бизел из Делегације ЕУ у Србији је изразио задовољство што ће 302 избегличке породице добити кров над главом и напоменуо да је Европска унија највећи донатор за Регионални стамбени програм. Он је подсетио да је ЕУ највећи донатор овог програма, ЕУ је највећи донатор Програма, издвојивши 234 од 261 милиона евра.

“Забележен је добар напредак у Регионалном стамбеном програму у Србији. Више од 3.000 људи је већ добило нове домове или помоћ за поправке својих кућа, а више од 1,000 стамбених јединица треба да буде испоручено пре краја године” навео је Бизел.

Компонента програма спроведена у београдским општинама која се ради у сарањи са градским властима односи се на више од 700 избегличких породица. Бизел је најавио да ће до краја године бити завршени грађевински радови на 235 нова стана у Овчи.

“Ово је тренутно највеће појединачно градилиште под окриљем Регионалног стамбеног програма и изузетно је важно за толико породица у Београду”, рекао је Бизел.

Шодер: У Србији још 7.500 избегличких породица са нерешеним стамбеним питањем

Шеф Канцеларије УНХЦР Ханс Шодер је рекао да у Србији има још 7.500 хиљада избегличких породица са нерешеним стамбеним питањем и да су то службени подаци српске државе.

Регионални стамбени програм се спроводи уз подршку донатора, међу којима су Европска унија, Немачка, САД, Норвешка, а за наџор су задужени Високи комесаријат за избеглице УНХЦР и Мисија ОЕБС.

 

Подели

Comments are closed.