Постигнут споразум о пружању снажније подршке реформским напорима држава чланица

0

Европска комисија је поздравила јучерашњи договор Европског парламента и Савета о повећању буџета програма подршке структурним реформама.

Повећање буџета ће ЕУ омогућити да одговори на захтеве држава чланица који су се испоставили већим од очекиваних као и да упути циљану подршку чланицама које желе да се прилагоде евру. Потписивање споразума се поклапа са важном прекретницом Службе за подршку структурним реформама: наиме, тренутно се обележава три године од њеног успостављања.

Током овог периода, служба је успешно пружила помоћ, у оквиру програма за подршку структурним реформама и других извора, за преко 500 пројеката у 25 држава чланица ЕУ.

Валдис Домбровскис, потпредседник надлежан за евро и социјални дијалог те финансијску стабилност, финансијске услуге и унију тржишта капитала, изјавио је: „Унутрашње тржиште и евро спајају наше економске судбине. Стога су реформе постале питање од заједничког значаја. Подршка ЕУ реформама у државама чланицама се показала као делотворна – у прве три године рада Службе за подршку структурним реформама, потпомогли смо преко 500 реформских пројеката у 25 држава чланица. Коначни споразум о јачању програма подршке структурним реформама је велики корак у правцу интензивирања наше подршке и пружању даље помоћи за модернизацију европских економија и јачање њихове конкурентности, потенцијала за раст и капацитета да се прилагоде променама.”

Предлог за јачање програма подршке структурним реформама је део пакета предлога који је Европска комисија усвојила 6. децембра 2017, а чији је циљ продубљивање европске економске и монетарне уније.

Програм подршке структурним реформама је ступио на снагу у мају 2017. са буџетом од 142,8 милиона евра за период 2017-2020. Програм је на располагању свим државама чланицама које затраже његову помоћ. У оквиру програма се пружа експертиза о практичним аспектима реформи која је прилагођена свакој чланици понаособ.

Захваљујући данашњем договору, буџет ће бити повећан на 222,8 милиона евра до 2020, а у оквиру програма ће бити обезбеђена подршка за прелазак на евро. Извештај о трогодишњем раду Службе је доступан овде.

Подели

Comments are closed.