Потписани уговори за обнову 234 објекта у Обреновцу

0

Организације ASB и HELP потписле су уговоре о донацији са додатних 234  поплавом погођених породица Обреновца, којима ће, захваљујући програму помоћи Европске уније, домови у наредном периоду бити обновљени. У оквиру друге фазе помоћи поплављеним подручјима у Србији, само у Обреновцу, Европска унија помаже обнову 837 кућа, изградњу 25 нових, те доделу грантова за 358 поплавом оштећених предузећа.

Организација ASB са пројектним партнерима у Обреновцу обнавља 385 објеката, а поред тога економским грантовима помаже 18 пољопривредних газдинства, 30 малих и 17 средњих предузећа. Поред доделе пластеника, садница или опреме за предузећа, ASB организује и обуке за пољопривредне произвођаче, како би унапредили своју производњу. Преко пројекта ове организације за Обреновац је опредељено милион и шест стотина хиљада евра.

Вредност дела ЕУ програма који организација HELP реализује у Обреновцу, износи око миллион и триста хиљада евра који су намењени за обнову 175 домова, реконструкцију 12 станова у згради за социјално становање и подршци 140 микро и малих предузећа и пољопривредника који ће помоћ за обнову својих делатности добити у виду опреме, садног материјала или пластеника.

obnova-2

Обнову приватних кућа у Обреновцу реализују три невладине организације: ASB, DRC и HELP кроз чије пројекте је за овај град издвојено преко 4.500.000 евра. Предвиђено је да прва фаза обнове 354 поплавом погођена објекта, која је започета у јануару, буде завршена у мају. Друга фаза обнове обухвата још 483 објекта, као и санацију зграде за социјално становање.

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 78 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 43 општине које су највише погођене поплавама: Алексинац, Аранђеловац, Бајина Башта, Бољевац, Горњи Милановац, Ивањица, Јагодина, Кладово, Кнић, Књажевац, Коцељева, Косјерић, Ковачица, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Мајданпек, Мали Зворник, Медвеђа, Неготин, Нови Београд, Обреновац, Осечина, Параћин, Пожега, Сјеница, Смедеревска Паланка, Сурдулица, Свилајнац, Сврљиг, Шабац, Шид, Уб, Ужице, Ваљево, Владичин Хан и Зајечар. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације HELP, ASB, DRC, Аурстријска развојна агенција (ADA) и Светска Банка  – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.

Подели

Comments are closed.