Потписан Меморандум о разумевању за спровођење пројекта унапређења становања Рома уз подршку ЕУ

0

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић и шеф Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) Грем Тиндал потписали су данас Меморандум о разумевању између Града Београда и УНОПС-а који дефинише надлежности у спровођењу друге фазе пројекта „Саградимо дом заједно“ за унапређење услова становања Рома, који финансира Европска унија.

„Одлучни смо да сарађујемо са нашим пријатељима из Уједињених нација и Европске уније, који су помогли да се бројне ромске породице стамбено збрину и уђу у програм социјализације“, рекао је заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, и додао: „На тај начин смо показали да заједно бринемо о најугроженијима“.

Кроз ову фазу пројекта, ЕУ је издвојила 1,5 милиона евра за обезбеђивање стамбених решења за 50 ромских породица које живе у мобилним насељима у Београду.

„Европска унија веома је посвећена стамбеном збрињавању Рома, а проналажење решења за проблем њиховог становања јесте део пута евроинтеграција Србије“, рекао је шеф И сектора операција у Делегацији Европске уније у Републици Србији Николас Бизел.

Меморандумом о разумевању прецизира се оквир сарадње служби Града Београда – Сектретаријата за социјалну заштиту и Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда – и УНОПС-а. У оквиру овог пројекта, Град Београд одговоран је за обезбеђивање локације за изградњу објекта за социјално становање, свих дозвола и сагласности, прикључака на инфраструктуру, као и за вођење поступка избора корисника.

„Кроз овај пројекат биће изграђена једна зграда за 23 породице, док ће за до 27 породица бити омогућена куповина и обнова сеоских домаћинстава“, рекла је градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

УНОПС је задужен за изградњу и опремање социјалних станова, куповину сеоских домаћинстава, спровођење консултација са корисничким породицама, и организацију и спровођење њиховог пресељења у нове домове, у складу са међународним стандардима поштовања људских права.

„Овај пројекат је веома важан и зато што је, развијајући и примењујући методологије за социјално становање најосетљивијих друштвених група, у фокус ставио људска права“, рекао је шеф Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге у Србији Грем Тиндал. „Верујем да ће добра пракса коју смо успоставили током прве фазе омогућити успешну сарадњу у даљим активностима“, додао је Тиндал.

Током прве фазе пројекта „Саградимо дом заједно“, коју је Европска унија финансирала са 3,6 милиона евра, изграђене су три зграде за социјално становање за 59 породица, купљена су сеоска домаћинства за 41 породицу, док је десет породица добило подршку у реконструкцији својих домова.   Друга фаза пројекта почела је марта 2017. године и трајаће две године.

Подели

Comments are closed.