Почела свечана конференција поводом 10 година Источног Партнерства

0

Годишња конференција представника Источног Партнерства и лидера Европске уније почела је данас у Бриселу. Свечани догађај, који се организује по десети пут, отворио је председник Европске комисије Жан Клод Јункер.

Конференција, на којој се окупљају шефови држава или влада и министри спољних послова земаља партнера, шефови дипломатија земаља чланица Европске уније, представници цивилног друштва, пословни лидери, млади и новинари из 34 земље, не само да слави успех партнерства, већ представља и форум за дискусије о свом будућем стратешком смеру. У разговорима учествују и комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу, Јоханес Хан и комесар за трговину, Сесилија Малмстром.

„Источно партнерство је у основи партнерство за грађане, фокусирано на оно што је њима важно. Заједно радимо на јачању економије, јачем управљању, бољој повезаности и јачим друштвима “, рекао је Јункер.

“Успоставили смо амбициозне споразуме о придруживању и дубока и свеобухватна подручја слободне трговине са Грузијом, Молдавијом и Украјином, а грађани ових земаља такође имају користи од путовања без виза за кратке боравке у ЕУ.125.000 кредита је одобрено предузећима у Источном Партнерству, од којих је половина у локалној валути, а ми смо допринели стварању више од 30.000 радних места у регији. Желео бих да се и даље фокусирамо на садржај онога што верујемо да треба да радимо заједно, како би наше партнерство могло да одржи своја обећања,” тврди председник Европске комисије.

Источно Партнерство је заједничка иницијатива која укључује ЕУ, њене државе чланице и шест источноевропских партнера: Јерменију, Азербејџан, Белорусију, Грузију, Републику Молдавију и Украјину. То је специфична димензија европске политике суседства. Источно партнерство има за циљ изградњу заједничког подручја заједничке демократије, просперитета, стабилности и повећане сарадње. Поред тога, обвезнице које су настале кроз Источно партнерство помажу јачању отпорности државе и друштва: оно чини ЕУ и партнере јачим и способнијим да се носе са унутрашњим и спољним изазовима.

Подели

Comments are closed.