Почело обележавање Месеца Европе у Нишу

0

Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Мајкл Давенпорт и градоначелник Ниша Зоран Перишић свечано су отворили ЕУ инфо кутак у самом центру Ниша (Вожда Карђорђа 5). У просторијама Кутка грађани Ниша и југоисточне Србије моћи ће да се сваког радног дана од 10 до 19 сати и суботом од 10 до 15 часова ближе упознају са Европском унијом, њеним институцијама, односима Србије и ЕУ.

,,Пре тачно годину дана отворили смо ЕУ инфо кутак у Новом Саду, фебруара смо отворили ЕУ инфо центар у Београду, данас у Нишу. Веома смо захвални Граду Нишу на уступљеном простору и сјајној сарадњи’’, рекао је Давенпорт након отварања Кутка у Нишу.

DJR_0032Менаџер ЕУ инфо кутка Данијела Вучић оценила је да је ЕУ инфо кутак Ниш постојао и пре свог отварања у делима, визијама, активностима, резултатима многих појединаца и организација који су сањали и оставривали европске снове свог града и своје локлане заједнице. “Данас је наш град, његови суграђани и комшије из региона добио своје препознатљиво, лако доступно место за све ЕУ теме и информације, функционалан простор  намењен грађанима који желе да се информишу о ЕУ, да добију књиге и публикације које издаје ЕУ инфо центар  и учетвују у догађајима на најразличитије ЕУ теме И то на атрактивној локацији у самом центру Ниша’’, оценила је Вучићева.

DJR_0034По отварању Кутка, амбасадор ЕУ Давенпорт је отворио још један значајан догађај у Нишу – изложбу фотографија “ЕУ и Србија: 15 година партнерства” у Великој Сали Официрског дома у Нишу.

Изложбу чини 20 илустративних фотографија и она је део обележавања значајног јубилеја – деценије и по подршке Европске уније нашој земљи. Од 2001. године, ЕУ и Србија заједно спроводе успешне пројекте широм земље који су подстакли развој и донели корист грађанима у многим областима – инфраструктура, образовање, здравство, заштита животне средине и многи други сектори.

,,Ова изложба показује да је ЕУ највећи донатор у Србији. Издвојено је више од три милијарде евра за приближавање Србије ЕУ. У Нишу је спроведено много тога, попут обнове Народног универзитета, опремања ветеринарске специјалистичке амбуланте, библиотеке, изградње далековода Ниш – Врање…’’, подсетио је Давенпорт.

DJR_0561Градоначелник Ниша Зоран Перићић истакао је да је Србија партнер ЕУ не само 15 година, већ много дуже.

,,Ја сам од оних који воле Европу, ја сам од оних који воле Унију и ја ћу увек такву причу заступати јер она Србији доноси и нова радна места и нова пријатељства. То је прича која Србију чини ближом Европи и ономе што треба и да буду стремљења свих оних који живе у Србији’’, додао је Перишић.

Европска унија помогла је и међународни џез фестивал Нишвил. Амбасадор Давенпорт је, у име добре сарадње са реномираним фестивалом, прошетао нишком Тврђавом у којој се овај фестивал традиционално организује средином августа, у пратњи руководства и младих волонтера Нишвила. Давенпорт није крио импресије како чувеним нишким историјским локалитетом тако ни џез фестивалом који је одавно превазишао оквире националног. ,,Нисам до сада био на Нишвилу, добио сам позивницу од директора и, уколико ме не спрече обавезе, надам се да ћу средином августа бити у Нишу и уживати у врхунском џезу’’, рекао је Давенпорт.

Своја волонтерска искуства на Нишвилу пренео је и средњошколац Страхиња Табаковић који саветује младе људе да се пријаве за волонтирање на фестивалу јер ,,током Нишвила град добија једно потпуно ново и дргачије рухо, необјашњива је та џез магија која у то време влада градом, треба је, свакако, искусити’’.

Из Тврђаве су се представници Делегације ЕУ у Србији преместили у нишко Народно позориште где је одиграна представа Еуропа познате хрватске књижевнице и драматуршкиње Иване Сајко, у копродукцији Имагинарних и Цанкарјевог дома из Љубљане и у режији Приможа Екарта. За бесплатне карте које је омогућила Амбасада Републике Словеније у Србији владало је огромно интересовање Нишлија, а Еуропу је нишка публика испратила громогласним аплаузом.

DJR_0647Представа је прошле године, на 25. фестивалу хрватске драме „Марулићеви дани“, добила награду за уметничко достигнуће.

Подели

Comments are closed.