Пољопривредни сајам завршен причом о успешним стартапима

0

EU4Tech био је главна тема последњег дана на штанду ЕУ пројекта „Јачање капацитета за усклађивање са правним тековинама ЕУ у области пољопривреде, руралног развоја, безбедности хране, ветеринарске и фитосанитарне политике” , Међународног сајма пољопривреде у Новом Саду.

Као добри примери успеха младих предузетника у Србији у области пољопривреде представили су се Александар Вучковић са својом фирмом „Укус среће – Happy Honey“ и   Никола Станишић из старт-апа „Шумска тајна“.

О успешним примерима стартап фирми које су свој посао успеле да унапреде кроз овај програм подршке разговарао је вођа тима Енцо Реали.

Кроз ЕУ4Тецх предузетници су имали прилику да пред инвеститорима из Европе добију инвестиције за свој пројекат.

„Без финансија нема успешног пословања. EU4Tech нам је помогао да ступимо у контакт са инвеститорима и нађемо стратешког партнера за свој посао, што је било кључно за наш даљи развој“, каже Никола Станишић – „Шумска тајна“.

Оба стартапа су специфичне делатности из области органске хране, мед и гљиве, а развојни пут од идеје до реализације и профита увек је тежак за малог произвођача.

„Ми смо се окренули природи и желели да на тржиште, на ком је већина хране базирана на шећеру, лансирамо здрав и природан производ. Пчеле већ 180 милиона година користе сиров мед, зашто не бисмо и ми. Фондови су оно што може јако да помогне и код нас произвођачи не користе довољно те ресурсе“, објашњава Вучковић – „Happy Honey“.

Прича о органској производњи све је актуелнија, поготово прича о производњи меда. Уочи смо 20. маја када се обележава Светски дан пчела, дан када су Уједињене нације усвојиле резолуцију чији је циљ подизање свести о важности полинатора и упозоравајући на њихов све мањи број. ЕУ је једногласно подржала Одлуку о увођењу Светског дана пчела, на генералној скупштини УН у Њујорку. Ово додатно охрабрује све који желе да се баве овим видом органске производње.

Србија може да учествује у ЕУ програмима, као што је „Хоризон 2020“ програм за истраживање и технолошки развој, али и многи други, нагласио је Реали, и додао да су главни окидач успеха идеје и иновације. Такође треба искористити ИПАРД програме и пратити правила, која су сада још увек компликована, али ће ускоро бити поједностављена, закључио је Реали.

Подели

Comments are closed.