Правна подршка преговорима – пројекат који преноси искуство и знање

0

“Надамо се до краја године могућности да отворимо још један број поглавља, што ће значити задржавање доброг моментума у процесу преговора”, рекла је Тања Мишчевић, шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији, отварајући састанак пројекта Правна подршка преговорима са корисницима 7. новембра 2017. “Но посао тиме није завршен и очекујемо и даље помоћ пројекта Правна подршка преговорима и експерата у разумевању процеса и изради докумената. Рачунамо и на подршку и помоћ Европске уније као нашег партнера у преговарачком процесу”.

“Приступање Европској унији у суштини представља велики посао за администрацију да настави реформе како би се грађанима омогуц́ио бољи квалитет живота”, рекао је Ингве Енгстром, шеф сектора за сарадњу Делегације Европске уније у Србији. Он је истакао да врста помоћи коју пружа пројекат Правна подршка преговорима носи додатну вредност, јер помаже српској администрацији у овом процесу путем савета о начинима примене правних тековина, проналажењу одговарајућих решења и “превођењу” директива како би се прилагодиле српској реалности. Поред транспозиције прописа, други аспект од кључног значаја је и капацитет администрације за спровођење реформе, додао је он.

„Координација, комуникација и посвећеност послу су принципи које смо заједнички успешно применили у нашој свакодневној досадашњој сарадњи“, рекла је Мојца Грошељ, вођа пројекта вредног 2,6 милиона евра, којим Европска унија помаже Србији да побољша усклађеност домаћег законодавства са правним тековинама ЕУ у 13 преговарачких поглавља и унапреди капацитете релевантних институција за успешно вођење приступних преговора.

Она је представила активности и заједнички напредак који је остварен у протеклих 16 месеци са корисницима који укључују: Министарство за европске интеграције, Преговарачки тим, Министарство финансија, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарство економије, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство заштите животне средине, Министарство рударста и енергетике, Министарство здравља,  Народну банку Србије и многе друге институције.

„Искуство и знање које стичемо кроз пројекат Правна подршка преговорима су непроцењиви, како за подизање капацитета, тако и за даљи рад у преговарачком процесу“, закључила је Ксенија Миленковић, помоћник министра за европске интеграције.

Подели

Comments are closed.