Праћење резултата избора за Европски парламент у Београду

0

Делегација Европске уније у Србији, портал European Western Balkans и ЕУ инфо центар организовали су праћење резултата избора за Европски парламент. Догађају у хотелу Metropol Palace присуствовали су представници дипломатског кора и бројне јавне личности.

Осим праћења специјалних изборних емисија на неколико европских телевизија, гости су могли и да сами гласају за неку од 10 група у Европском парламенту, да се сликају док убацују листић у кутију, одржане су две дебате о перспективи након избора, а најсмелији су могли да се опробају у квизу познавања европске политике.

У поздравном говору, шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици, поручио је да су избори прослава европске демократије.

„Европски парламент је једина европска институција коју директно бирају грађани, она не постоји само како би изабрала нову комисију, већ и како би надгледала да ли остале институције функционишу на демократски начин, да ли се поштују људска права. Ово су први избори на којима гласају они који су рођени 2000. или 2001. године и веома је важно саслушати њихов став о будућности Европе“, истакао је амбасадор Фабрици.

Он је додао и да ће у будућности и грађани Србије бирати своје представнике у парламенту.

Прелиминарни резултати добри су за европску перспективу Србије, оценила је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

“Мислим да резултати показују да је и за грађане ЕУ Европа још у моди и да ЕУ није пала у заборав својих грађана, већ да су они врло заинтересовани и агилни, иако су се различите земље бавиле различим темама у предизборној кампањи”, закључила је министарка.

Подели

Comments are closed.