Прва туристичка тура за слепе и слабовиде у Сомбору и Ердуту у оквиру пројекта “Виситус”

0

Особе оштећеног вида, слепи и слабовиди, чланови Савеза слепих из Србије и Хрватске, учествовали су у првој промотивној туристичкој тури прилагођеној овој групацији људи, која је организована у Апатину и Сонти, пренео је дневни лист Данас. Текст преносимо у целини.

Организована је у оквиру европског пројекта Виситус „Проширење туристичке понуде за слепе и слабовиде особе“, чији је носилац Град Сомбор, а партнери су Општина Ердут у Хрватској и Институт економских наука Републике Србије. Виситус је део европског пројекта Интерег ИПА програма прекограничне сарадње Србија – Хрватска од 2014. до 2020. године.

Туристичка понуда на простору Западнобачког округа у наредних неколико месеци биће прилагођена слепим и слабовидим особама, када ће бити мапирано укупно 30 туристичких тачака у Сомбору, Апатину, Бачком Моноштору, Сонти, Бездану и Телечкој.

За овај пројекат из ИПА фонда издвојено је око 300 хиљада евра, а пројекат траје до 14. фебруара наредне године. Све туристичке тачке, које су током две године мапиране и прилагођене слабовидим и слепим особама, биће по завршетку пројекта на располагању овој туристичкој групацији и наредних година. Организоване туристичке туре за слабовиде и слепе особе на подручју Западнобачког округа и у Осијечко-барањској жупанији постаће устаљена пракса, што до сада није био случај.

Током прве промотивне туристичке туре чланови Савеза слепих из Србије и Хрватске посетили су у Апатину Подунавско-немачки црквени музеј и Цркву узвишења Маријиног, а потом етно-шокачку кућу у Сонти и Бању Јунаковић.

– Овакве туристичке туре доносе неку врсту јединства, јер су овде чланови готово свих организација слепих и слабовидих из Србије и Хрватске. Доприноси и разбијању предрасуда које постоје о нама, слепима и слабовидима и требало би овако нешто организовати бар једном, двапут годишње. За мене је ово први овакав пројекат и желео бих да се оваква традиција настави, јер су овакви програми права реткост. Највећи утисак на мене је оставила библиотека Подунавско-немачког музеја у Апатину, где међу 40.000 раритетних књига, чувају и Библију, штампану за слепе особе, која је јединствена у овом делу региона, каже Зденко Клинко, члан Савеза слепих Србије.

У првој туристичкој тури учествовало је 30 слепих и слабовидих особа и њихових пратилаца. Сви су сагласни да би овакве туре требало да постану пракса, те да и ова групација људи буде равноправна са осталим туристима.

– На мене је највећи утисак оставила етно, односно Шокачка кућа у Сонти. Мислим да је неопходно да нас, слепе и слабовиде особе, што више укључују у овакве туристичке аранжмане, да се крећемо са осталим особама здравог вида и да нисмо особе другог реда. Мислим да је овај пројекат почетак такве праксе, каже Саша Јовановић, председник међуопштинске организације Савеза слепих Пирот.

Другог дана прве промо туристичке туре за слепе и слабовиде, учесници су посетили Хрватску – Туристичко информативни центар у Аљмашу, Светиште Госпе од Уточишта у Аљмашу и КЗЦ „Милутин Миланковић“ у Даљу.

– У јануару ће ове промотивне туристичке туре бити обогаћене са четири места у Србији и четири места у Хрватској, која ће бити опремљена специјалним тактилним мапама, које ће на Брајевој азбуци и гласовним порукама, на четири језика, описивати свих 58 мапираних тачака у Србији и Хрватској, а које су битне за овај регион са обе стране границе, објашњава Саша Бошњак, пројектни менаџер Виситуса за Град Сомбор, и наводи и да је Град Сомбор обезбедио бесплатну мобилну апликацију у оквиру овог пројекта, која ће почетком следеће године бити представљена јавности, као и туристичке мапе, прилагођене слепима и слабовидима.

Један од саговорника Данас-а, Саша Бошњак наглашава да неколико фактора гарантују одрживост овог европског пројекта, који заједнички реализују Град Сомбор, Општина Ердут у Хрватској и Институт економских наука Републике Србије. „Прво, имамо 50 обучених туристичких радника са обе стране границе. Друго, имамо 58 мапираних тачака, 30 у Србији и 28 у Хрватској, које трајно остају на туристичким мапама. Треће, опрема и помагала коју смо, у оквиру овог пројекта, набавили за Савезе слепих и слабовидих, остаје тим савезима на коришћење“, каже Бошњак.

Подели

Comments are closed.