Први уџбеници за основно образовање на ромском језику уз подршку ЕУ

0

Као резултат пројекта “Увођење ромског језика са елементима националне културе у основне школе у Србији”, који је подржала Делегација ЕУ у Србији, Министарство просвете, науке и технолошког развоја одобрило је да се у Каталог уџбеника на језицима националних мањина за школску 2018/19. уврсте уџбеници за ромски језик са елементима националне културе.

Уџбенике, који су написани током пројекта користиће деца од првог до четвртог разреда основне школе.

То је први пут да се, не само у Србији, већ и у региону, објави уџбеник на ромском језику за за основно образовање.

Увођење ромског језика у основне школе у Србији је од велике важности и за ромску заједницу, али и за процес европске интеграције Србије, део је преговора о поглављу 23 а пројекат, који ЕУ подржава и финансира, је један од најзначајнијих међу пројектима за инклузију Рома који се спроводе у Србији.

Пројекат је трајао 20 месеци, завршен је у новембру 2017, његова вредност била је 158.600 евра, од чега је ЕУ донирала 134.800 евра.

Циљ пројекта „Увођење ромског језика у основне школе у Србији“ је да побољша и развије образовне програме за децу и младе заинтересоване за наставу ромског језика.

Поред тога, циљ је да се оснаже, едукују и омогући стицање сертификата за наставнике предмета Ромски језик сą елементима националне културе, као и да се подржи њихово ангажовање у школама у којима постоје услови да се реализује настава овог предмета.

Укупно 47 наставника и педагоских асистената добило је сертификате за познавање ромскг језика и културе, након што су прошли семинаре органозоване у сарадњи са Филолошким факултетом  Београду.

Ова активност била је део пројекта “Подршка Европске уније инклузивном друштву” који је ЕУ финасирала са 5.4 милиона евра, а спровела Делегација ЕУ у Србији у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Подели

Comments are closed.