Радионица: Које се мере адаптације на климатске промене спроводе у Србији

0

У оквиру Недеље климатске дипломатије, у ЕУ инфо центру одржана је радионица „Адаптација на климатске промене у приоритетним секторима“ у организацији Министарства заштите животне средине уз подршку ЕУ ИПА пројекта Стратегија климатских промена са акционим планом.

Климатска акција је глобална. Европска унија је веома озбиљна и посвећена у тој области, и издваја знатна средства за борбу против климатских промена. Од 2013. године, постоји ЕУ Стратегија прилагожавања климатским променама коју је до сада прихватило 25 земаља чланица које имају своје страгеије, рекао је Антоан Авињон из Делегације ЕУ у Србији у уводном обраћању учесницима.

Акције прилагођавања на климатске промене морају да буду спроведене на локалном, националном и глобалном нивоу, истакао је он.

Авињон је навео да мере прилагођавања на климатске промене представљају други важан део климатске акције, а истакао је да је још један инструмент Европске уније и Глобални савез градоначелника за климу и енергију на локалном нивоу, у оквиру кога је 100 градова из ЕУ.

Представница Сталне конференције градова и општина (СКГО) Љубинка Калуђеровић рекла је да је СКГО написао приручник за израду локалних планова адаптације на климатске промене и да је за пилот општину изабрана Општина Бечеј, након чијих искустава ће приручник бити прилагођен и завршен.

Радионица је окупила представнике из различитих сектора и организација – од министарстава преко факултета до невладиних организација. Матеј Гасперич представио је активности у оквиру пројекта  „Стратегија климатских промена са Акционим планом“, а о климатским променама у Србији говорио је професор Физичког факултета у Београду Владимир Ђурђевић. Опције прилагођавања у областима пољопривреде, хирдологије и водних ресусра, као и шумарства, представили су универзитетски професори.

Саопштење са догађаја је доступно овде.

Подели

Comments are closed.