Председник Доналд Туск у посети Западном Балкану

0

Председник Туск ће у периоду од 24. до 27. априла посетити Тирану, Подгорицу, Београ, Сарајево и Скопље. Циљ посете је припрема за самит између ЕУ и Западног Балкана који се одржава 17. маја у Софији као и учешће у самиту у оквиру процеса Брдо-Бријуни који се одиграва у Скопљу.

Председник Туск је 18. априла пред Европским парламентом изјавио:

“Порука нашим пријатељима је јасна: Европска унија је била и надаље ће бити најпоузданији партнер региона. Као највећи инвеститор, највећи донатор, највеће тржиште и најбоље обећање боље будућности за грађане. Наш самит треба да потврди европску перспективу региона, али оно што је још важније, он треба да побољша везе са регионом и унутар њега.”

Председник Туск ће се током посете региону састати са премијером Албаније Едијем Рамом, премијером Црне Горе Душком Марковићем, председником Србије Александром Вучићем, председником Косова Хашимом Тачијем, члановима Председништва Босне и Херцеговине, Драганом Човићем, Младеном Иванићем и Бакиром Изетбеговићем као и са премијером Бивше југословенске Републике Македоније Зораном Заевом.

Састанци ће послужити као прилика за припрему за предстојећи самит шефова држава или влада земаља ЕУ и лидера Западног Балкана, који је заказан за 17. мај у Софији. Састанци ће осим тога бити прилика за разговор о билатералним односима са Европском унијом.

Председник Туск ће посету региону завршити у Скопљу где ће учествовати у самиту у оквиру процеса Брдо-Бријуни. Основни циљ процеса Брдо-Бријуни је окупљање председника земаља Западног Балкан те Словеније и Хрватске у циљу јачања политичког дијалога и поверења као и промоције решавања отворених билатералних и регионалних питања.

Подели

Comments are closed.