Представници локалних самоуправа, министарства, организација цивилног друштва и новинари су посетили Хрватску

0

Од 26. до 28. новембра 2018. године 16 представника локалних самоуправа, Министарства за заштиту животне средине, Агенције за заштиту животне средине, организација цивилног друштва и новинара, који се баве питањима животне средине и енергетике, имало је прилику да посети неколико градова у Хрватској и виде примере добре праксе пројеката из области животне средине и енергетике који су финансирани из фондова и програма Европске уније.

У оквиру овог путовања имали су јединствену прилику да разговарају представницима локалних самоуправа Славонски Брод, Крижевци, Копривница, Пожега, као и са представницима организације Одраз. Поред тога, имали су прилику да се упознају и са пројектима Парка природе Папук који је 2015. године постао УНЕСЦО Геопарк.

Путовање је почело посетом граду Славонски Брод, где су групу угостили Крунослав Ђурковић и Данијела Блекић из одељења за Интеграла територијална улагања, са којима су полазници разговарали о томе како функционише ИТУ механизам, који се финансира из Кохезионог фонда Европске уније. Након састанка у просторијама градске управе, група се упутила у Постројење за прераду отпадних вода, као пример пројекта, који је финансирала Европска унија из структурних и инвестиционих фондова.

Postrojenje za preradu otpadnih voda

Након тога одржан је састанак са организацијом ОДРАЗ која обавља послове Секретаријата мреже ЦИВИНЕТ. На тему Урбане мобилности и одрживом развоју локалних заједница смо разговарали са директорком организације Лидијом Павић-Рогошић.

Други дан је почео састанком са представницима града Крижевци. Госпођа Дијана Мијач Дретар, која је шеф одељења за Заштиту животне средине је представила учесницима пројекат управљања отпадом (са нагласком на примарну селекцију) и образовне активности (нарочито према најмлађој популацији) усмерене на промену навика када је у питању генерисање и управљање различитим врстама отпада. Након тога полазници су имали прилику да посете Развојни центар и технолошки парк, који су настали реновирањем бивше војне касарне уз помоћ ЕУ Кохезионог фонда. Учесници су имали прилике и да посете соларну електрану смештену на крову Развојног центра, која је прва цроњдфундинг инвестиција у обновљиве изворе енергије у Републици Хрватској.

У општини Копривница полазници су прво имали састанак са Небојшом Калањом, вишим стручним сарадником за европске послове и одрживи развој који је представио пројекат „Лоњ Царб” финансиран из Европског фонда за регионални развој. Након тога уследио је обилазак реновиране зграде суда, универзитета и новоизграђеног Зеленог кварта где је полазнике угостила Мартина Алихоџић, директорка Агенције за друштвено потицану станоградњу која је представила пројекат изградње енергетски ефикасних стамбених простора суфинансираног из ЕУ кохезионог фонда. За крај је одржан састанак у Свеучилишту Север, где нас је дочекао др.сц. Предраг Брлек и представио  будуће заједничке планове општине и свеучилишта и изградњи енергетски ефикасније и одговорније локалне заједнице.

Toplotne pumpe u sudu u Koprivnici

Последњег дана путовања, полазници су обишли национални Парк природе Папук где су имали прилику да чују презентацију пројеката које се односе на одрживо коришћење природних ресурса националног парка за унапређење локалног социо – економског развоја и посете саме пројектне локације, финансиране преко ЕУ програма “Компетентност и кохезија“.

За крај је одржан састанак у Пожеги, где је Далибор Вранић из Одељења за Европске интеграције говорио о пројектима које финансира ЕУ и како теку припреме за имплементирање одређених пројеката. Полазници су, заједно са домаћинима, посетили и рециклажно двориште у општини чија је изградња суфинансирана из Кохезионог фонда ЕУ.

Посета је део пројекта који подржава Европска унија под називом „Посете институцијама и државама чланицама Европске уније “.

Подели

Comments are closed.