Представници локалних самоуправа са југа Србије посетили општине у Швајцарској

0

Представници и представнице из 25 општина југоисточне и југозападне Србије, уз подршку Владе Швајцарске и Европске уније преко развојног програма Европски ПРОГРЕС, учествовали су у петодневној студијској посети Швајцарској где су имали прилику да се упознају са начином примене концепта и принципа доброг управљања у овој земљи.

Током посете, представници и представнице општина имали су прилику да се упознају са системом организације локалних самоуправа у Швајцарској, њиховим финансирањем и надлежностима, механизмима учешћа грађана и грађанки, као и са моделима регионалне сарадње у области саобраћаја, културе, привреде и другим областима.

Учесници и учеснице су посетили четири локалне самоуправе у близини Берна, а на практичном примеру општине Штетлен упознали су се са начином управљања мале општине где им је председник Лоренс Ханс представио главна планска документа општине, напомињући да је етапни развој приоритет општине, а рано информисање становништва кључ успеха.

Механизми учешћа грађана као и сарадње међу општинама су представљени током посете општини Хутвил, а посебна пажња је била усмерена на мере очувања локалне економије као и међуопштинску сарадњу у обасти пружања услуга становништву. Овом приликом су се и наше општине, Црна Трава и Власотинце, похвалиле сарадњом у пружању услуга социјалне заштите кроз рад заједничке установе за социјални рад.

Представници и представнице локалних самоуправа су присуствовали седници скупштине грађана у општини Хутвил и видели директно учешће грађана и грађанки у расправи и усвајању завршног буџета општине за 2016. годину, што је био јединствен пример примене инструмента директне демократије у пракси.

„Имали смо прилику да се из прве руке упознамо са суштином швајцарског демократског уређења, које је засновано на малим општинама, скупштинама свих грађана и грађанки, и изјашњавањем становништва путем референдума. Швајцарска је земља импресивне уређености, а ова студијска посета нам је помогла да схватимо како функционише систем који је основа те уређености”, рекао је Урош Величковић, представник општине Алексинац. Сви су се сложили да иако се системи двеју држава изузетно разликују, оно што можемо одмах да применимо јесте боља координација, као и веће учешће становништва у одлучивању.

Како је приликом посете граду Туну истакнуто, у Швајцарској је тешко спровести промене са врха власти јер већина процеса потиче са локала, а општински парламент, у складу са поверењем које грађани и грађанке имају у његов рад треба веродостојно да представља њихове интересе.

„Ова студијска посета је заокружила знање стечено на шест радионица које су одржане у протеклих годину и по дана, а учесници и учеснице су били посвећени раду и стекли вештине које ће у наредном периоду искористити да развију препоруке за примену наученог у локалним условима у Србији. Управљање је процес за који су кључни визија, транспарентност и консензус свих страна”, рекла је Мирјам Штрекер, стручњакиња за добро управљање из Швајцарске.

Програм Европски ПРОГРЕС је посебну пажњу посветио активностима из области доброг управљања настојећи да помогне локалним самоуправама да унапреде свој рад кроз увођење принципа ефикасности, транспарентности, одговорности, учешћа грађана и забране дискриминације.

„Наш заједнички циљ јесте јачање општинских капацитета за добро управљање и покретање структурних реформи локалног управљања, а донатори ЕУ и Влада Швајцарске ће наставити да пружају подршку локалним самоуправама на том путу“, рекла је Ана Недељковић, менаџерка сектора за добро управљање и социјалну инклузију у оквиру програма Европски ПРОГРЕС.

Активности Европског ПРОГРЕСа, програма који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије, Европска унија и Влада Швајцарске подржава са укупно 24,46 милиона евра. Програм има за циљ да ојача локалну администрацију, створи повољније окружење за развој инфраструктуре и привреде као и побољшање спровођења политика у области социјалне инклузије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Општине обухваћене програмом – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

Подели

Comments are closed.