Представљен пројекат „Подршка учествовању у ЕУ програмима“

0

Како да Србија буде што успешнија у учествовању у ЕУ програмима који финансирају велики број пројеката у разним областима и да се и на тај начин, додатно, припреми за приступање ЕУ, била је главна тема на представљању пројекта „Подршка учествовању у ЕУ програмима“.

У наредне две године, уз подршку пројекта који са милион и четиристо хиљада евра финансира ЕУ, Министарство за европске интеграције унапредиће потенцијал Србије за коришћење средстава намењених за ЕУ програме.

„Ово је други циклус програма у којем учествујемо и сада је потребно повећати квалитет и бројност пројеката, као и износ средстава које апсорбујемо из ЕУ програма. Будућу да се из буџета Србије издваја новац за учешће у ови програма, потребно је да средства која повлачимо из пројеката буду већа од новца који улажемо“, каже Ана Дрљевић из Министарства за европске интеграције.

Као земља кандидат за чланство у ЕУ, Србија учествује у програмима попут Хоризонт 2020, Програм за конкурентност малих и средњих предузећа – Цосме, Еразмус+, Креативна Европа, Фискалис 2020, Царина 2020 и другима, који финансијски подржавају квалитетне пројекте држава чланица ЕУ и држава кандидата, а циљ Србије јесте да домаћи пројекти буду што заступљенији. Да би се то остварило потребно је унапредити капацитете институција, али и потенцијалних подносилаца пројеката како би нашли адекватан програм за свој пројекат и како би га што квалитетније припремили.

„Да би се унапредила делотворност ЕУ програма у Србији потребно је додатно обучити националне контакт особе за имплементацију програма, као и унапредити координацију између Министарства за европске интеграције и осталих институција“, тврди програмска менаџерка из Делегације ЕУ у Србији Тања Цинцар Кнежевић и наглашава да је за боље разумевање програма потребна њихова већа видљивост у јавности.

За сваки ЕУ програм у Србији постоје контакт особе које су задужене да помогну потенцијалним учесницима у идентификацији идеја, писању пројеката, проналажењу партнера и управљању пројектима. Националне контакт особе, административна тела Владе Србије која се баве пројектима, као и научне институције, организације цивилног друштва, привреда, студенти и други потенцијални учесници у ЕУ програмима, јесу групе којима је пројекат намењен и на које ће бити усмерена највећа пажња.

Будући да би националне контакт особе потенцијалним учесницима у ЕУ програмима требало да пруже конкретну помоћ за све нивое пријављивања, за њих је, приликом представљања пројекта, данас одржан и семинар. Кроз успешне примере из Естоније, Пољске и Бугарске,  представљено је какав задатак имају контакт особе и на који начин треба успешно да га спроведу.

Посебно је било речи о новинама које доноси следећи седмогодишњи циклус ЕУ програма, о изменама правила која се односе на финансирање, пријављивање и управљање пројекатима. Пројекат „Подршка учествовању у ЕУ програмима“,  кроз серије радионица и обука константно ће радити на усавршавању кадрова за управљање ЕУ програмима и на пружању подршке потенцијаним апликантима.

Подели

Comments are closed.