Прекогранична сарадња Србије и Румуније у борби против рака

0

У Пожаревцу је представљен почетак спровођења Пројекта прекограничне сарадње Србије и Румуније у борби против рака у пограничном подручју. Пројекат ће повезати пожаревачку Општу болницу са здравственим институцијама из Румуније, а финансира се из фондова Европске уније.

Основни циљ Пројекта прекограничне сарадње Србије и Румуније под називом “Боље дијагностиковање и лечење злоћудних тумора” је борба против карцинома. То подразумева сарадњу између здравствених установа са обе стране границе, како би се обезбедио приступ модерним и ефикасним здравственим услугама за онколошке пацијенте који живе у региону.

Укупна вредност пројекта, који се финансира из ИПА фондова Европске уније је 11,6 милиона евра. У њему заједнички учествују пожаревачка Општа болница, болнице у Решици и Темишвару, односно Центар за генетске и целуларне терапије у лечење карцинома “Онкоген” и Министарство здравља Србије.

“Ако нешто треба да финансирамо из средстава која су нам расположива, када год је то могуће, доступних средстава Европске уније, то је свакако везано за унапређење здравља наших људи, јер без заиста здравих људи, здраве нације, здравих грађана, не можемо ни да креирамо бољу политику и бољу будућност за све нас”, рекла је Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције.

“Није само у Србији, свуда у Европи све су људи болеснији, али постоји један резултат који може да се направи ако се болест открије на време, што је и циљ свега овога што радимо, да су много веће шансе да се она излечи, да се квалитетније живи”, нагласио је министар здравља Златибор Лончар. “Да будемо корисни и својој породици и друштву и држави, и да правимо мање проблема за све.”

Сви партнери на пројекту добиће модерну опрему за лечење пацијената са карциномом, а у Пожаревцу ће бити основан Регионални центар за превенцију, рано откривање и контролу малигних болести. У оквиру пројекта биће завршена И комплетно опремљена зграда Нове болнице у Пожаревцу.

“Новим пројектом”, објаснио је Данко Николић, директор Опште болнице Пожаревац, “завршавају се додатна три спрата, чиме ћемо добити централни оперативни блок са интензивном негом и стационарни део одељења гинекологије са акушерством, урологије и хирургије.”

За три године, по завршетку Пројекта прекограничне сарадње, укупно 15 болница и институција у Србији и Румунији биће умрежено и користиће стандардизоване процедуре у лечењу малигних болести.

Подели

Comments are closed.