Преко 500 трактора за српске пољопривреднике из ЕУ помоћи

0

Заменица шефа Делегације ЕУ у Републици Србији Матеја Норчич Штамцар састала се са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславом Недимовићем током 86. Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду.

После састанка, они су посетили штанд пројекта “Јачање капацитета за усклађивање са правним тековинама ЕУ у области пољопривреде, руралног развоја, безбедности хране, ветеринарске и фитосанитарне политике“, који подржава Министарство пољопривреде током преговарачког процеса ка придруживању ЕУ.

“ЕУ охрабрује и подржава напоре Србије да усклади законе и стандарде са законима ЕУ, јер желимо да модерни пољопривредни и прерађивачки сектор буде усклађен и конкурентан на ЕУ и међународном тржишту”, рекла је Норчич Штамцар.

„Сада је актуелна подршка ЕУ пољопривредницима и руралном развоју у Србији. Ми ћемо обезбедити преко 500 трактора српским пољопривредницима. Механизација и повећање производње су срж помоћи коју пружамо. Ово је сјајан пример који показује да се фондови ЕУ сливају ка појединцу, а за добробит целог друштва “, додала је она, нагласивши да је ЕУ важан трговински партнер у области пољопривреде.

Недимовић и Норчич Штамцар, посетили су и штанд са органском храном.

“Веома смо захвални за подршку ЕУ која је дата у оквиру преговарачког процеса у пољопривреди. Ја лично искрено ценим изражено разумијевање и сарадњу у погледу повећања броја мера у оквиру ИПАРД програма. То представља важан корак и обезбедиће значајне могућности за српске произвођаче за боље коришћење ИПАРД средстава“, рекао је министар Недимовић.

Норчич Штамцар је истакла да су највиши приоритети ЕУ увек укључивали заштиту јавног здравља грађана и да ЕУ ставља нагласак на сигурност хране која заузврат омогућава слободну трговину храном и благостање пољопривредника.

„Сектор хране у Србији зна зашто је то важно – ЕУ је далеко највеће извозно тржиште за српске пољопривредне производе. Вредност хране која се из Србије извози у ЕУ у 2018. години прелази 1,3 милијарде евра, уз позитиван трговински биланс у корист Србије од преко 200 милиона евра“, рекла је Штамцар и додала да је вредност помоћи ЕУ за пољопривредни сектор скоро 100 милиона евра.

Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду отворен је у суботу и трајаће до петка, 17. маја. Током овог периода на овом најпосећенијем сајму у Србији учествоваће више од 1500 излагача.

Подели

Comments are closed.