Прелазна зимска привредна прогноза за 2018: Стабилна и трајна експанзија

0

Прошле године је настављена транзиција од привредног опоравка ка експанзији па су стопе раста за евро зону и ЕУ надмашиле очекивања. Процењује се да су 2017. економије евро зоне и ЕУ порасле за 2,4 одсто, што је највећа стопа у протеклих десет година.

Очекује се наставак стабилног раста од 2,3 досто у 2018. односно 2 одсто у 2019. у евро зони и ЕУ.

Валдис Домбровскис, потпредседник Комисије надлежан за евро и социјални дијалог, као и за финансијску стабилност, финансијске услуге и унију тржишта капитала, изјавио је: „Европска привреда надмашује очекивања, а снажан раст би требало да се настави у наредној години. Морамо да наставимо да улажемо напоре да предности раста осете сви грађани. Актуелне прилике морамо да искористимо како бисмо наше економије постале отпорније, а економска и монетарна унија повезанија.”

Пјер Мосцовиси, комесар за економске и финансијске послове, опорезивање и царину, изјавио је: „Европа је у 2018. ушла са снажном привредом. Стопе раста у евро зони су достигле вредности незабележене од периода пре финансијске кризе. Незапосленост и дефицит се и даље смањују, а инвестиције коначно стабилно расту. Привредни раст је уравнотеженији него пре десет година, а ако наставимо с паметним структурним реформама и одговорним фискалним политикама, може бити и стабилнији. Нећемо заувек имати овакву прилику за реформе: сад је тренутак за доношење амбициозних одлука које су неопходне за јачање економске и монетарне уније.”

Привредни раст вероватно остаје стабилан

Тренутна процена раста БДП-а у 2017. од 2,4 одсто премашује пројекције из новембарске јесење привредне прогнозе које су износиле 2,2 одсто за евро зону и 2,3 одсто за ЕУ. Од новембра су порасле и прогнозе за 2018. и 2019. за привреде евро зоне и ЕУ, са 2,1 на 2,3 одсто за ову годину, односно са 1,9 на 2 одсто за 2019. То је резултат комбинације снажнијег цикличног замаха у Европи, где се ситуација на тржиштима рада и даље поправља, а привредно окружење је изразито позитивно, као и неочекиваног убрзања глобалне привреде и трговине.

Велика потражња, висока искоришћеност капацитета и повољни услови финансирања утичу позитивно на инвестиције током периода који обухвата прогноза.

Предвиђања за инфлацију и даље умерена

Очекује се умерен раст базне инфлације, која не обухвата нестабилне цене енергената и непрерађене хране, с обзиром на то да стагнација тржишта рада јењава врло споро, а притисци на плате остају ограничени. Цене енергената ће и даље утицати на укупну инфлацију па се предвиђа умерен раст. У 2017, инфлација у евро зони је износила 1,5 одсто. Предвиђа се да ће 2018. остати иста, а да ће се 2019. повећати на 1,6 одсто.

Уравнотежени ризици уз позитивне краткорочне ризике

Ризици у односу на ову прогнозу раста углавном су уравнотежени. С обзиром на позитивне околности, привредни раст би краткорочно могао да надмаши очекивања. На средњорочном плану, промене у процени ризика и основних економских карактеристика би могле да утичу на високе глобалне цене имовине. И даље постоје негативни ризици повезани с неизвесним исходом преговора о Брегзиту, као и они повезани с геополитичким тензијама и усмереношћу на национално оријентисане и протекционистичке политике.

Техничка претпоставка за Уједињено Краљевство за 2019.

С обзиром на актуелне преговоре о условима повлачења Уједињењог Краљевства из ЕУ, наше пројекције за 2019. се заснивају искључиво на теоретској претпоставци да ће се у трговинским односима између 27 чланица ЕУ и Уједињеног Краљевства задржати status quo. Пројекције служе искључиво за прогнозу и немају утицај на актуелне преговоре о Бреџиту.

Подели

Comments are closed.