Примери добре праксе на релациjи Бугарска – Србија

0

У ЕУ инфо кутку у Нишу окупили су се представници локалних самоуправа и организација цивилног друштва из југоисточне Србије су се упознали са доступним фондовима Европске уније, али и примерима добре праксе када је реч о пројектима у Нишу и околини који су добили подршку из фондова ЕУ. Догађај је реализован у оквиру пројекта Делегације Европске уније у Србији „Посете институцијама и државама чланицама Европске уније“. Учесници су прошле године учествовали у посети Бугарској где су се упознали са примерима добре праксе када је реч о пројектима који су добили подршку кроз фондове Европске уније у Бугарској. Током посете учесници су имали прилике да се упознају са пројектима у области туризма, заштите животне средине и инфраструктуре у местима, као што су Перник, Сливница, Монтана и Димово.

Марија Маринковић из ЕУ инфо кутка представила је програме које Европска унија спроводи у Србији и позвала на сарадњу присутне из југоисточне Србије. ,,У последње две године реализовали смо више од 600 догађаја у Нишу, али и другим градовима на подручју југоистока земље – Прокупљу, Параћину, Медвеђи, Зајечару, Неготину, Лесковцу, Алексинцу… Иако смо лоцирани у Нишу, врло радо ширимо причу о ЕУ и ван нашег града. Будите слободни да нас контактирате да дођемо код вас и представимо вашим суграђанима могућности које Европска унија нуди грађанима’’, казала је Маринковић. Присутнима се обратио и шеф Одељења за управљање пројектима Регионалне привредне коморе Нишавског, Топличког И Пиротског управног округа Зоран Марковић који је пренео своја искуства о сарадњи с бугарским привредницима и билателарним програмима са државама, чланицама ЕУ.

Менаџерка пројеката Заједничког секретаријата за спровођење програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија у Нишу, Маја Јовановић представила је учесницима нови позив за подношење предлога пројеката на Програму прекограничне сарадње две земље.

Учесници су се, потом, у Канцеларији за локални економски развој и пројекте Града Ниша упознали са европским пројектима – примерима добре праксе у овом граду. Посетили су и организацију ,,Отворени клуб’’ која спроводи пројекте за децу и младе ,,Млади јахачи’’ и ,,Дечија права у причи и пракси’’ кроз Програм прекограничне сарадње Србије и Бугарске и Европски инструмент за демократију и људска права.

Циљ Пројекта „Посете институцијама и државама чланицама Европске уније“ је да унапреди знање грађана о преговорима о приступању Србије Европској унији, као и разумевање техничких и политичких импликација приступних преговора и самог процеса приступања. Током Пројекта настојаће се да се на свим нивоима побољша квалитет информисања о овом процесу. Пројекат подразумева реализацију посета институцијама Европске уније у Бриселу, као и суседним државама-чланицама Европске уније (Хрватске, Мађарске, Румуније и Бугарске), са циљем размењивања знања и искустава за различите циљне групе.

Подели

Comments are closed.