Приоритети Глобалне стратегије ЕУ

0

„У тешким временима Унија је снажна ако размишља стратешки, има заједничку визију и делује заједнички” – Федерика Могерини, висока представница Уније за спољну политику и безбедност/потпредседница Комисије

ЕУ ће у оквиру спољног деловања тежити остваривању пет приоритета:

Безбедност наше Уније

Упркос томе што је НАТО у области безбедности основни оквир већине држава чланица, кредибилнија европска одбрана је кључна за нашу унутрашњу и спољашњу безбедност. То подразумева тероризам, хибридне претње, економску нестабилност, климатске промене и енергетску несигурност.

Сазнајте више о томе шта ЕУ ради како би остварила овај приоритет

Државна и друштвена отпорност

ЕУ улаже у отпорност држава и друштава и помаже им да се одупру и брзо опораве од сукоба и криза. Ми подржавамо различите видове јачања отпорности, између осталог путем политике проширења и европске политике суседства.

Сазнајте више о томе шта ЕУ ради како би остварила овај приоритет

Интегрисани приступ сукобима и кризама

ЕУ се на практичан и принципијелан начин укључује у изградњу мира. Људска безбедност је у самом средишту свих наших активности и на свим местима где можемо да раним деловањем спречимо сукобе и спасимо драгоцене људске животе. Осим тога, наш ангажман ће бити настављен и након сукоба како бисмо се постарали да мир буде дубоко укорењен у друштву.

Сазнајте више о томе шта ЕУ ради како би остварила овај приоритет

Регионални пореци засновани на сарадњи

Регионално управљање олакшава управљање безбедносним ризицима, убирање економских плодова и вршење утицаја. То је логика на којој почивају мир и развој саме ЕУ. Ми сарађујемо са регионалним организацијама широм света јер знамо да смо снажнији ако удружимо снаге.

Глобално управљање за 21. век

ЕУ верује у моћ закона више него у закон моћи. Ми подржавамо људска права, одрживи развој и приступ заједничким светским добрима. Снажне УН су темељ мултилатералног поретка, а циљеви одрживог развоја ће бити покретачи реформе развојне политике.

Подели

Comments are closed.