Програм Европске уније за младе професионалце на Западном Балкану – Трећа рунда (YPS 2018): Објављен позив (28/AUG/2018)

0

Европска комисија и Британски савет саопштавају скорашње објављивање позива за пријављивање за Програм ЕУ за младе професионалце на Западном Балкану – трећа рунда (YPS 2018), којим се спроводе два програма обуке у академским институцијама ЕУ уз компоненте регионалне размене за државне службенике на почетку каријере из шест земаља Западног Балкана (Босна и Херцеговина, Црна Гора, Бивша југословенска република Македонија, Косово*, Србија и Албанија).

Пријаве ће се отварати од 30. августа до 13. септембра 2018. На крају процеса селекције, изабраним службеницима ће бити понуђена прилика да похађају две интензивне обуке (по две недеље свака) на Science Po у Паризу у Француској, “Извршни сертификат у менаџенту и државној политици” ин а Колеџу Европа у Брижу у Белгији, као и да учествују на двонедељном Програму регионалне размене којим се промовише елемент регионалнне сарадње ЕУ на нивоу јавне администрације.

Овај ЕУ програм, чији је радни језик само енглески, нуди до 30 места, пет за сваку земљу региона (број датих стипендија такође може да буде мањи у зависности од броја одговарајућих кандидата).

Овај позив је отворен за државне службенике средњег степена са између две и пет година радног искуства у јавној администрацији који су укључени у формулисање политике и стратешког планирања у кабинета премијера, министарства финансија, стратешких делова министарства спољних послова и министарства за евопске интеграције/владиних дирекција/органа за европске интеграције, институција одговорних за координацију ЕУ питања (као што је прецизирано у самом обавештењу и детаљно објашњено у правилима процедура које ће бити објављено на интернет страни пројекта 30. августа 2018).

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова.

Подели

Comments are closed.